Ładowanie...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-20,00 złZwilling Now S
Nóż Santoku
Cena podstawowa 189,00 zł Cena 169,00 złNajniższa cena: 118,30 zł +50,70 zł -
-
-
-
-
-
-
-
-50,00 złMiyabi 5000MCD
Nóż Gyutoh
Cena podstawowa 2 699,00 zł Cena 2 649,00 złNajniższa cena: 1 854,30 zł +794,70 zł -
-
-
-
-
-
Noże japońskie
Oryginalne, ręcznie robione japońskie noże są czymś wyjątkowym dla wielu profesjonalnych i ambitnych kucharzy hobbystów. Santoku, Shotoh czy Gyutoh to tylko kilka z melodyjnych nazw japońskich noży. Noże MIYABI są tradycyjnie kute ręcznie i produkowane zgodnie z surowymi normami jakości ZWILLING.
Wysokiej jakości noże w stylu japońskim wykonane ze stali damasceńskiej
Japońskie noże kuchenne są często utożsamiane z nożami damasceńskimi. Wynika to z wielowiekowej tradycyjnej sztuki wytwarzania japońskich noży. Japońskie noże kuchenne są często wykonane ze stali o wyglądzie damasceńskim, ale to nie stal jest kryterium, które sprawia, że nóż jest nożem japońskim, a piękny projekt ostrza.
Podstawą wysokiej jakości noży szefa kuchni doskonałej jakości jest stal. Noże japońskie charakteryzują się bardzo wysokim stopniem twardości, doskonałą wytrzymałością oraz szczególnie jednorodną i krystaliczną strukturą ostrzy. Ze względu na wysoki stopień twardości noże są niewiarygodnie ostre.
Odmiana japońska: Nóż szefa kuchni do każdego zastosowania
W sklepie internetowym ZWILLING znajdziesz duży wybór wysokiej jakości japońskich noży kuchennych. W kuchni japońskiej jest nóż do prawie każdego przeznaczenia. Poniżej przedstawiamy trzy noże:
Nóż Santoku (japoński nóż uniwersalny)
Nóż Santoku to uniwersalny nóż w kuchni japońskiej. Szczególnie charakterystyczne są linie rękojeści i ostrza, które na tępej górnej stronie tworzą ciągłą linię. Szerokie ostrze wystaje daleko poza rękojeść, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca na trzymające je palce dłoni. Santoku tłumaczy się jako „trzy zalety” i odnosi się do wszechstronnych możliwości zastosowania. Kształt ostrza pozwala na stosowanie go zarówno w płaskim cięciu kołyskowym, jak i do szybkiego siekania.
Nóż Shoto (japoński nóż do warzyw)
Shotoh oznacza mały nóż i jest często nazywany „drobnym nożem”. Ta nazwa pochodzi od francuskiego „Petit”. Jest stosowany do małych produktów spożywczych, takich jak owoce lub warzywa. W Japonii nóż ten jest jednym ze standardowych noży i obok noża Santoku jest najczęściej sprzedawanym ostrzem.
Nóż Gyutoh (japoński nóż do mięsa)
W Japonii Gyutoh oznacza nóż do mięsa i służy głównie do drobnego krojenia mięsa. Okrągły kształt ostrza umożliwia również cięcie kołyskowe. W Niemczech Gyutoh jest powszechnie używany jako szczególnie ostry nóż szefa kuchni.
Inne japońskie noże to m.in. Chutoh, Shotoh lub Sakimaru Takobiki, który jest również znany jako nóż do sushi i sashimi ze względu na swoje długie ostrze.
Właściwe czyszczenie i pielęgnacja japońskich noży
W przypadku japońskich noży szefa kuchni, tak jak w przypadku wszystkich noży kuchennych, obowiązuje podstawowa zasada: nigdy nie wkładaj noża do zmywarki do czyszczenia! Do ponownego ostrzenia najlepiej użyć dobrej osełki ze sklepu internetowego ZWILLING. Ważne: nie dotyczy to noży z ząbkowaną krawędzią.
Kupuj japońskie noże szefa kuchni spełniające wszystkie Twoje potrzeby w sklepie internetowym ZWILLING.