Tasaki

Tasak nie jest najczęściej używanym nożem w kuchni, ale pozwoli zrobić więcej niż niejedno inne ostrze. Sprawdź!
1 - 7 / 7 wyników
  • Tasak Zwilling Pro - 16 cm
    Zwilling Pro

    Tasak Zwilling Pro

    Rating
    Cena 659,00 zł
  • Chiński tasak Zwilling Pro - 18 cm
    Zwilling Pro

    Chiński tasak Zwilling Pro

    Rating
    Cena 659,00 zł
  • Tasak Zwilling Four Star - 15 cm
    Zwilling Four Star

    Tasak Zwilling Four Star

    Rating
    Cena 619,00 zł
  • Tasak Zwilling Gourmet - 15 cm
    Zwilling Gourmet

    Tasak Zwilling Gourmet

    Rating
    Cena 389,00 zł
  • Chiński tasak Zwilling Gourmet - 18 cm
    Zwilling Gourmet

    Chiński tasak Zwilling Gourmet

    Rating
    Cena 389,00 zł

Tasaki

Ten specjalny nóż jest potrzebny do szybkiego i bezpiecznego cięcia mięsa i kości. W przeciwieństwie do tradycyjnego noża szefa kuchni, ma prostokątny kształt i solidne i wytrzymałe ostrze o długości ok. 15 cm - idealna do krojenia żeber, kotletów i małych zwierząt jak jagnięcina czy królik. Tasaki w sklepie internetowym ZWILLING przekonują udanym połączeniem wysokiej jakości i atrakcyjnego wzornictwa.


Tasaki - Specjaliści od siekania


Ze względu na ostrze w kształcie klina i dobrze wyważoną kombinację rękojeści i ostrza, tasaki mają tę zaletę, że duża siła wywierana jest na stosunkowo niewielką powierzchnię. Ułatwia to cięcie twardych elementów, takich jak kości i ścięgna. Tasak kuchenny nie jest tak ostry jak zwykłe noże kuchenne, ponieważ stabilność jest ważniejsza niż ostrość. Duża waga zapewnia wystarczającą siłę podczas siekania.

Wskazówka: Najlepiej jest użyć bloku do siekania jako podstawy. Jeśli nie masz go pod ręką, odpowiednia jest również deska do krojenia z litego drewna.

Tasaki kuchenne są często utożsamiane lub mylone z nożem chińskiego szefa kuchni. Chociaż konstrukcja ostrza jest podobna, oba typy noży różnią się pod względem funkcji. Podczas gdy tasak służy do krojenia mięsa i kości, nóż chińskiego szefa kuchni służy do krojenia warzyw, mięsa, ryb i ziół. Z tego powodu chiński nóż szefa kuchni, w przeciwieństwie do tasaka, ma ostrą jak brzytwa krawędź.

Chociaż tasaki nie muszą być tak ostre, jak noże do wędlin lub noże do filetowania, noże te również należy naostrzyć. Chociaż najlepiej nadają się do siekania, tępy nóż nie może przecinać kości i ścięgien.


Przechowywanie i pielęgnacja tasaków


Podobnie jak w przypadku wszystkich innych noży, tasaków nie należy przechowywać luzem w szufladzie razem z innymi nożami lub przyborami kuchennymi. Bardzo dobrze nadaje się do tego blok drewniany (z otworami lub magnetyczny).

Nawet najwyższa jakości noże ze sklepu internetowego ZWILLING wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Aby uniknąć przedwczesnego zużycia, zalecamy czyszczenie detergentem i ściereczką do naczyń.