Ładowanie...
-
-
-
-
-
-30,00 złBallarini Avola
Patelnia grillowa
Cena podstawowa 329,00 zł Cena 299,00 złNajniższa cena: 209,30 zł +89,70 zł -
-
-
-
-
-
-
-150,00 złStaub
Kwadratowa patelnia żeliwna grillowa
Cena podstawowa 949,00 zł Cena 799,00 złNajniższa cena: 789,00 zł +10,00 zł -
-150,00 złStaub
Kwadratowa patelnia żeliwna grillowa z dwoma uchwytami
Cena podstawowa 849,00 zł Cena 699,00 złNajniższa cena: 489,30 zł +209,70 zł -
-200,00 złStaub
Okrągła patelnia żeliwna grillowa z dwoma uchwytami
Cena podstawowa 899,00 zł Cena 699,00 złNajniższa cena: 489,30 zł +209,70 zł -
Patelnie grillowe
Ci, którzy zimą nie chcą rezygnować z grillowanego mięsa, mogą skorzystać z patelni grillowej. Tak jak na tradycyjnym grillu, potrawa jest grillowana w wysokiej temperaturze. Ponieważ patelnia jest wykonana z żeliwa, ciepło jest optymalnie przenoszone. Również żłobienie dna nadaje potrawie typowe ziarno grilla.
Właściwości patelni grillowej
Patelnie grillowe mają zwykle prostokątny kształt i rowkowane dno. Szczególnie pozytywną cechą żeliwnej patelni grillowej jest równomierne rozprowadzanie ciepła, co oznacza, że mięso, ryby lub warzywa gotuje się szybko i równomiernie. Ze względu na podwyższenie na dnie, potrawy do grillowania nie leżą całkowicie na dnie, w przeciwieństwie do zwykłej patelni. Oznacza to, że nadmiar tłuszczu gromadzi się w przestrzeniach między rowkami.
Patelnia ma gładką powierzchnię i jest idealna do smażenia jajek, naleśników i boczku śniadaniowego.
Zalety patelni grillowych w skrócie:
- Nadaje się do prawie wszystkich typów kuchenek: indukcyjnych, gazowych, elektrycznych i ceramicznych
- Delikatne i niskotłuszczowe gotowanie
- Potrawy z grilla otrzymują typowe ziarno grilla
- Nadaje się do piekarnika (upewnij się, że uchwyt jest zdejmowany)
- Wysoka odporność na ciepło żeliwnych patelni grillowych
Użytkowanie i konserwacja patelni grillowej
Smażenie na patelni grillowej różni się od tradycyjnego gotowania na patelni. Patelnia grillowa, np. wykonana z żeliwa z rowkami, jest najpierw podgrzewana do żądanej temperatury. Porada dotycząca bezpieczeństwa: Nigdy nie pozostawiaj patelni bez nadzoru podczas rozgrzewania! Następnie na patelnię wlewa się kilka kropli oleju i dodaje potrawę do smażenia.
Uwaga: jeśli patelnia zacznie dymić, oznacza to, że jest zbyt ciepła.
Jeśli używasz żeliwnej patelni grillowej, ostrożność jest szczególnie ważna. Są one zwykle powlekane. Najlepiej używać wyłącznie akcesoriów kuchennych, takich jak szpatułki plastikowe lub silikonowe. Ponieważ nie są one powlekane, patelnie należy czyścić tylko gorącą słoną wodą i gąbką po ostygnięciu. Jeśli patelnia grillowa jest bardzo zabrudzona, można ją również wyczyścić wełną stalową.