Ładowanie...
Rondle i sosjerki
Rondle i sosjerki spełniają różnorodne zadania w kuchni. Dzięki stabilnej, długiej rączce są szczególnie łatwe do trzymania podczas mieszania. To sprawia, że są idealnym narzędziem do przygotowywania sosów, gotowania budyniu lub mleka. Dzięki długiemu uchwytowi garnek zawsze leży pewnie w dłoni i możesz w pełni skoncentrować się na gotowaniu.
Rondle: sprawdzona klasyka w nowoczesnym wydaniu
Rondle mają długą historię. Od XVII wieku garnek z rączką nazywany jest również „casserole”. Pochodzi to ze starofrancuskiego słowa „casse” (co oznacza: duża łyżka) oraz łacińskiego terminu „cattia” (co oznacza: chochla). Wiele nowoczesnych garnków nadal ma ten sprawdzony kształt.
Sosjerki mają średnicę od 16 cm do 22 cm. Małe garnki z uchwytem zapewniają pewny chwyt i dlatego nadają się szczególnie do przyrządzania np. sosów holenderskich. Jeśli chcesz ubić kremowy sos, wybierz wyższy garnek. Jeśli chcesz ugotować dodatek warzywny, bardziej odpowiednie są rondle o większej średnicy i większej objętości. W zależności od dna garnka, nadają się często do użytku na kuchence indukcyjnej.
Zintegrowana miarka wewnątrz naczynia umożliwia dokładniejszy pomiar ilości wody. Oszczędza to cenny czas, zwłaszcza podczas gotowania sosów.
Rondle ze specjalnymi dodatkami
W naszym sklepie internetowym znajdziesz proste garnki do okazjonalnego użytku. Asortyment obejmuje również specjalne konstrukcje do intensywnego użytkowania. Dzięki rondlowi ze stali nierdzewnej możesz bez wahania pracować z trzepaczkami i bez uszkadzania powierzchni. Jeśli rondelek ma specjalną powłokę, zaleca się użycie silikonowych lub drewnianych akcesoriów. Jeśli zależy Ci na równomiernym rozprowadzaniu ciepła aż po ścianki boczne, dobrym wyborem będzie rondel z dnem SIGMABOND. Dzięki tej technologii ciepło jest równomiernie rozprowadzane i magazynowane, dzięki czemu np. olej kuchenny jest rozprowadzany po całej podstawie naczynia do gotowania. Ze względu na dobre magazynowanie ciepła ustawienia kuchenki można również wcześnie zredukować do niższej temperatury.
Pielęgnacja garnków jest podobna do pielęgnacji naczyń kuchennych. Produkty można bez wahania myć w zmywarce. Zalecane jest jednak czyszczenie ręczne.