Ładowanie...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-80,00 złZwilling Four Star
Zestaw 4 noży do steków
Cena podstawowa 779,00 zł Cena 699,00 złNajniższa cena: 489,30 zł +209,70 zł -
-80,00 złZwilling Five Star
Zestaw 2 noży do steków
Cena podstawowa 379,00 zł Cena 299,00 złNajniższa cena: 209,30 zł +89,70 zł
Noże i zestawy do steków
Dla miłośników mięsa soczysty stek z grilla lub patelni grillowej to za każdym razem przeżycie. Aby zapobiec strzępieniu się mięsa, do krojenia niezbędny jest nóż do steków. Jeśli włókna mięsa zostaną przecięte ostrym nożem, sok mięsny zostanie zakonserwowany. Noże do steków firm ZWILLING i MIYABI mają świetne właściwości tnące, a dzięki swojej geometrii ostrza zapewniają optymalną stabilność podczas krojenia.
Co czyni nóż do steków idealnym?
Nóż do steków musi spełniać specjalne wymagania. Powinien jak najlepiej przylegać do dłoni, aby ciąć bezpiecznie i bez męczenia. Ponadto musi być wyjątkowo ostry i wytrzymały, w połączeniu z wysoką jakością wykonania. Noże do steków ZWILLING wykonane są ze starannie dobranej stali, która zapewnia idealną równowagę między stabilnością a elastycznością. Niektóre ostrza noży utwardzane są w lodzie w specjalnym procesie FRIODUR®, dzięki czemu charakteryzują się wyjątkowo trwałą, odporną na korozję krawędzią tnącą.
Istnieją dwa różne rodzaje noży: z ząbkowanymi krawędziami i bez nich. Obie wersje mają ostrze o długości 12 cm. Noże do steków z wysokiej jakości ząbkowaną krawędzią mają tę zaletę, że na stek wywierany jest częściowo większy nacisk, a większa siła cięcia ułatwia krojenie. Wadą jest to, że noży nie można ostrzyć za pomocą tradycyjnych osełek.
Noże do steków bez ząbkowanych krawędzi muszą mieć dużą ostrość, ponieważ nacisk na mięso rozkłada się bardziej równomiernie dzięki większej powierzchni styku. Ostrość zapewnia łatwe przecinanie chrupiącego mięsa i skórki.
Pielęgnacja noży do steków
Ze względu na gustowne wzornictwo i szlachetną wygląd, noże i zestawy do steków ze sklepu internetowego ZWILLING zawsze przyciągają wzrok. Smukły wygląd z błyszczącym metalowym ostrzem i ciemnymi uchwytami zapewnia atrakcyjny kontrast i uwydatnia piękno noża. Aby tak pozostało przez długi czas, ważna jest odpowiednia pielęgnacja.
Noże do steków można myć w zmywarce, podobnie jak zwykłe noże szefa kuchni, ale zawsze zalecamy czyszczenie ręcznie. Detergenty do zmywarek zawierają szczególnie agresywne chemikalia czyszczące, które mogą uszkodzić powierzchnię stali i plastiku, a tym samym skrócić żywotność noża. Jeśli noże mają drewnianą rękojeść, nie wolno ich myć w zmywarce, ponieważ może to spowodować trwałe uszkodzenie rękojeści. Zalecane jest czyszczenie ręczne.
Wskazówka: Aby drewno nie wysychało i nie pękało, zaleca się regularne smarowanie olejem lnianym lub woskiem pszczelim. Aby zachować ostrość ostrzy, noże należy przechowywać oddzielnie. Do tego celu nadaje się np. magnetyczny blok na noże firmy ZWILLING.