Ładowanie...
Noże do trybowania i filetowania
Za pomocą noża do filetowania (zwanego również nożem do kości) można bardzo drobno pokroić mięso lub rybę. Aby zrobić np. carpaccio z wołowiny lub łososia, potrzebujesz również dobrego noża do filetowania, który możesz kupić w naszym sklepie. Podsumowaliśmy wszystko, co musisz wiedzieć o nożach do filetowania oraz o tym, co powinieneś wziąć pod uwagę przy zakupie.
Czym jest nóż do filetowania i do czego służy?
Nóż do filetowania jest również nazywany nożem do odkostniania i nie należy go mylić z konwencjonalnymi nożami do wędlin i ryb. Posiada pewne właściwości, które odróżniają go od innych noży. Ostrze jest bardzo cienkie i elastyczne, co ma ułatwić filetowanie mięsa i ryb.
Zalety noża do filetowania w skrócie
- Ostre, elastyczne i długie ostrze
- Możliwa płynna separacja włókien
- Opracowany do drobnych prac związanych z krojeniem (carpaccio)
- Łatwe usuwanie ścięgien i skóry
Obszary zastosowania noża do filetowania
Nóż do filetowania ma różne zastosowania. Służy głównie do krojenia, usuwania kości i ewentualnie usuwania skóry z całej ryby. Nawet jeśli chcesz pokroić mięso i ryby na bardzo cienkie plasterki, na przykład na carpaccio, potrzebujesz dobrego noża do filetowania ryb lub łososia.
Nasza wskazówka: ze względów bezpieczeństwa podczas używania noża do filetowania należy zawsze nosić rękawice do filetowania, aby chronić dłonie przed skaleczeniami.
Cięcie motylkowe jest bardzo łatwe dzięki nożowi do filetowania
Termin "cięcie motylkowe" opisuje specjalną technikę krojenia filetów, steków i sznycli. Mięso przecina się dokładnie po środku nożem do filetowania, pozostawiając część nieobciętą. Po rozłożeniu z dwóch stron kawałek mięsa wygląda jak skrzydła motyla. Aby to zrobić starannie i oddzielić włókna we właściwym miejscu, będziesz potrzebować ostrego noża do odkostniania.
Warto wiedzieć: powszechne jest przekonanie, że noże do filetowania pochodzą z Japonii. W rzeczywistości jednak zawsze były one opracowywane i sprzedawane w Europie. W Azji do filetowania mięsa i ryb szefowie kuchni używają tak zwanych noży Deba, Sashimi lub Yanagiba.
Co wyróżnia dobry nóż do filetowania?
Dobry nóż do filetowania ma bardzo długie i cienkie ostrze, które jest wyjątkowo ostre. Materiał, z którego wykonany jest nóż do łososia, również odgrywa istotną rolę w decyzji zakupowej. W wielu przypadkach noże do filetowania firmy ZWILLING są wykonane z wyjątkowego stopu specjalnej stali nierdzewnej ZWILLING. Wiele noży do filetowania z naszego sklepu internetowego zostało również udoskonalonych za pomocą tak zwanego ostrza V-Edge. Ostrze noża poddaje się specjalnemu szlifowaniu, przeciągając je raz po grubej taśmie szlifierskiej, a następnie precyzyjnie wykańczając.
Jak długie powinno być ostrze noża do filetowania?
W sklepie internetowym ZWILLING możesz kupić noże do filetowania z różnymi długościami ostrzy od 14 do 31 cm. Z dłuższym ostrzem można równomiernie filetować większe kawałki mięsa lub ryby, ale należy to zrobić z dużą siłą. Z drugiej strony krótsze i sztywniejsze ostrze może lepiej ciąć kości i chrząstki.
Mamy nadzieję, że spodoba Ci się nasza oferta noży do filetowania i innych noży.