Deski do krojenia

Wybór przez wielu lekceważony, jednak odpowiednia deska do krojenia pozwoli zachować jakość każdego produktu.
1 - 12 / 12 wyników
  • 0
  • 0
    Drewniana deska do krojenia Miyabi - 35 cm
    Miyabi

    Drewniana deska do krojenia

    Rating
    Cena 509,00 zł
  • 2
    Deska do krojenia z drewna bukowego Artelegno Siena 20x30 cm
    Artelegno Siena

    Deska do krojenia z drewna bukowego

    Rating
    Cena 149,00 zł
  • 2
    Deska do krojenia z drewna orzechowego Artelegno Siena 20x30 cm
    Artelegno Siena

    Deska do krojenia z drewna orzechowego

    Rating
    Cena 229,00 zł
  • 2
    Dwustronna deska do krojenia Artelegno Siena 40x15 cm
    Artelegno Siena

    Dwustronna deska do krojenia

    Rating
    Cena 549,00 zł
  • 3
    Deska do krojenia z drewna orzechowego Artelegno Siena 20x30 cm
    Artelegno Siena

    Deska do krojenia z drewna orzechowego

    Rating
    Cena 399,00 zł
  • 3
    Deska do krojenia z drewna bukowego Artelegno Siena 25x40 cm
    Artelegno Siena

    Deska do krojenia z drewna orzechowego

    Rating
    Cena 549,00 zł
  • 2
    Dwustronna deska do krojenia z drewna bukowego Artelegno Torino 30x20 cm
    Artelegno Torino

    Dwustronna deska do krojenia z drewna bukowego

    Rating
    Cena 599,00 zł
  • 0
    -100,00 zł Bambusowa deska kuchenna Zwilling - 36 cm
    Zwilling

    Bambusowa deska kuchenna

    Rating
    Cena podstawowa 229,00 zł Cena 129,00 zł
    Najniższa cena: 143,20 zł -14,20 zł
  • 0
    Bukowa deska kuchenna Zwilling
    Zwilling

    Bukowa deska kuchenna

    Rating
    Cena 149,00 zł
  • 0
    Orzechowa deska kuchenna Zwilling
    Zwilling

    Orzechowa deska kuchenna

    Rating
    Cena 249,00 zł
  • 20

Deski do krojenia

Aby podzielić jedzenie na porcje, należy je pokroić nożem. Jako podstawę do przygotowania można użyć deski do krojenia. Z jednej strony chroni blat kuchenny przed uszkodzeniami, z drugiej umożliwia łatwe krojenie.

 

Materiał deski do krojenia: drewno czy plastik?

 

Deski do krojenia w kuchni muszą być odporne na ostre noże. Dlatego pojawia się fundamentalne pytanie o materiał: drewno czy plastik. Użycie drewna lub tworzywa sztucznego jako deski do krojenia zależy od osobistych preferencji. Oba materiały nadają się do krojenia warzyw i mięsa. Deski do krojenia wykonane z drewna nie są bardziej niehigieniczne niż deska z tworzywa sztucznego. Deski do krojenia wykonane ze szkła lub kamienia nie nadają się jako podkłady, ponieważ materiały te szybko stępiają noże kuchenne.

 

Deska do krojenia wykonana z drewna - Naturalny wygląd

 

Szczególnie wysokiej jakości są warianty desek do krojenia wykonane z buku termo, buku olejowanego, bambusa i hinoki. Ten ostatni to japoński gatunek cyprysu, którego drewno jest niezwykle lekkie, ale jednocześnie bardzo wytrzymałe i trwałe. Nie jest klejony, ale składa się z jednego elementu. Ze względu na szlachetny wygląd drewnianych desek sprawdzają się również jako podstawki pod garnki lub patelnie przy stole.

 

Deska do krojenia wykonana z tworzywa sztucznego - szybkie i łatwe czyszczenie

 

Deski do krojenia wykonane z tworzywa sztucznego można czyścić szybciej niż deski wykonane z drewna. Plastikowe deski można nawet czyścić w zmywarce. Są też nieco mniej wrażliwe na przebarwienia i zapachy.

 

Pielęgnacja i czyszczenie desek do krojenia

 

Jak wspomniano, plastikowe deski kuchenne są znacznie łatwiejsze do czyszczenia i można je myć w zmywarce. Z drugiej strony deska do krojenia wykonana z drewna wymaga nieco bardziej wyszukanej pielęgnacji, aby trwała długo i nie traciła swojego naturalnego piękna. Od czasu do czasu należy ją naoliwić. Zanim to zrobisz, należy je przemyć gorącą wodą tak dokładnie, jak to możliwe, aby pory drewna się otworzyły, a następnie pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Nanieś olejek pielęgnacyjny w kierunku słojów a zbędne pozostałości usuń ręcznikiem kuchennym. Gdy tylko olej pielęgnacyjny zostanie całkowicie wchłonięty, możesz ponownie użyć deski w codziennej pracy.