Deski do krojenia

Wybór przez wielu lekceważony, jednak odpowiednia deska do krojenia pozwoli zachować jakość każdego produktu.
1 - 6 / 6 wyników
  • -80,00 zł Bambusowa deska kuchenna Zwilling - 36 cm
    Zwilling

    Bambusowa deska kuchenna Zwilling

    Rating
    Cena podstawowa 229,00 zł Cena 149,00 zł
  • Bukowa deska kuchenna Zwilling
    Zwilling

    Bukowa deska kuchenna Zwilling

    Rating
    Cena 149,00 zł
  • Orzechowa deska kuchenna Zwilling
    Zwilling

    Orzechowa deska kuchenna Zwilling

    Rating
    Cena 249,00 zł
  • Drewniana deska do krojenia Miyabi - 35 cm
    Miyabi

    Drewniana deska do krojenia Miyabi

    Rating
    Cena 509,00 zł

Deski do krojenia

Aby podzielić jedzenie na porcje, należy je pokroić nożem. Jako podstawę do przygotowania można użyć deski do krojenia. Z jednej strony chroni blat kuchenny przed uszkodzeniami, z drugiej umożliwia łatwe krojenie.

 

Materiał deski do krojenia: drewno czy plastik?

 

Deski do krojenia w kuchni muszą być odporne na ostre noże. Dlatego pojawia się fundamentalne pytanie o materiał: drewno czy plastik. Użycie drewna lub tworzywa sztucznego jako deski do krojenia zależy od osobistych preferencji. Oba materiały nadają się do krojenia warzyw i mięsa. Deski do krojenia wykonane z drewna nie są bardziej niehigieniczne niż deska z tworzywa sztucznego. Deski do krojenia wykonane ze szkła lub kamienia nie nadają się jako podkłady, ponieważ materiały te szybko stępiają noże kuchenne.

 

Deska do krojenia wykonana z drewna - Naturalny wygląd

 

Szczególnie wysokiej jakości są warianty desek do krojenia wykonane z buku termo, buku olejowanego, bambusa i hinoki. Ten ostatni to japoński gatunek cyprysu, którego drewno jest niezwykle lekkie, ale jednocześnie bardzo wytrzymałe i trwałe. Nie jest klejony, ale składa się z jednego elementu. Ze względu na szlachetny wygląd drewnianych desek sprawdzają się również jako podstawki pod garnki lub patelnie przy stole.

 

Deska do krojenia wykonana z tworzywa sztucznego - szybkie i łatwe czyszczenie

 

Deski do krojenia wykonane z tworzywa sztucznego można czyścić szybciej niż deski wykonane z drewna. Plastikowe deski można nawet czyścić w zmywarce. Są też nieco mniej wrażliwe na przebarwienia i zapachy.

 

Pielęgnacja i czyszczenie desek do krojenia

 

Jak wspomniano, plastikowe deski kuchenne są znacznie łatwiejsze do czyszczenia i można je myć w zmywarce. Z drugiej strony deska do krojenia wykonana z drewna wymaga nieco bardziej wyszukanej pielęgnacji, aby trwała długo i nie traciła swojego naturalnego piękna. Od czasu do czasu należy ją naoliwić. Zanim to zrobisz, należy je przemyć gorącą wodą tak dokładnie, jak to możliwe, aby pory drewna się otworzyły, a następnie pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Nanieś olejek pielęgnacyjny w kierunku słojów a zbędne pozostałości usuń ręcznikiem kuchennym. Gdy tylko olej pielęgnacyjny zostanie całkowicie wchłonięty, możesz ponownie użyć deski w codziennej pracy.