Patelnie

Warto dokonać mądrego wyboru, aby była to jedna inwestycja na wiele lat. Wybierz naszą ofertę. Wybierz mądrze!
1 - 24 / 73 wyników
  • Patelnia indukcyjna Ballarini Salina Granitium - 20 cm Indukcja
    Ballarini Salina Granitium

    Patelnia indukcyjna Ballarini Salina Granitium

    Rating
    Cena 269,00 zł
  • Indukcyjna patelnia głęboka z 1 uchwytem Ballarini Salina Granitium Indukcja
    Ballarini Salina Granitium

    Indukcyjna patelnia głęboka z 1 uchwytem Ballarini Salina Granitium

    Rating
    Cena 399,00 zł
  • Indukcyjna patelnia sauté z pokrywką Ballarini Salina Granitium - 28 cm Indukcja
    Ballarini Salina Granitium

    Indukcyjna patelnia sauté z pokrywką Ballarini Salina Granitium

    Rating
    Cena 469,00 zł
  • Patelnia granitowa indukcyjna Ballarini Torino Indukcja
    Ballarini Torino

    Patelnia granitowa indukcyjna Ballarini Torino

    Rating
    Cena 249,00 zł
  • Indukcyjna patelnia granitowa Ballarini Murano Indukcja
    Ballarini Murano

    Indukcyjna patelnia granitowa Ballarini Murano

    Rating
    Cena 199,00 zł
  • Granitowa patelnia sauté Ballarini Murano Indukcja
    Ballarini Murano

    Granitowa patelnia sauté Ballarini Murano

    Rating
    Cena 249,00 zł
  • Patelnia granitowa indukcyjna Ballarini Ferrara Indukcja
    Ballarini Ferrara

    Patelnia granitowa indukcyjna Ballarini Ferrara

    rating
    Cena 199,00 zł
  • Indukcyjna patelnia do naleśników Ballarini Ferrara Indukcja
    Ballarini Ferrara

    Indukcyjna patelnia do naleśników Ballarini Ferrara

    Rating
    Cena 199,00 zł
  • Patelnia granitowa non-stick Ballarini Cortina Granitium
    Ballarini Cortina Granitium

    Patelnia granitowa non-stick Ballarini Cortina Granitium

    rating
    Cena 99,00 zł
  • Tytanowa patelnia indukcyjna Ballarini Alba Indukcja
    Ballarini Alba

    Tytanowa patelnia indukcyjna Ballarini Alba

    rating
    Cena 269,00 zł
  • Tytanowa patelnia sauté Ballarini Alba Indukcja
    Ballarini Alba

    Tytanowa patelnia sauté Ballarini Alba

    Rating
    Cena 399,00 zł
  • Tytanowa patelnia indukcyjna Ballarini Avola Indukcja
    Ballarini Avola

    Patelnia indukcyjna Ballarini Avola

    Rating
    Cena 189,00 zł
  • Tytanowa patelnia sauté Ballarini Avola Indukcja
    Ballarini Avola

    Patelnia sauté Ballarini Avola

    Rating
    Cena 249,00 zł
  • Tytanowa patelnia sauté z 2 uchwytami Ballarini Avola Indukcja
    Ballarini Avola

    Patelnia sauté z 2 uchwytami Ballarini Avola

    Rating
    Cena 299,00 zł

Patelnie

Patelnie to podstawowe wyposażenie każdej kuchni prywatnej i profesjonalnej. Aby stek lub jajka były idealne, patelnia musi pasować do kuchenki i smażonej potrawy.

 

Nauka materiałowa patelni

 

Patelnia wykonana ze stali nierdzewnej 18/10 to ogólne określenie bezniklowej stali nierdzewnej. Taka stal składa się głównie z żelaza i chromu. Ponieważ ta klasa stali nierdzewnej jest ferromagnetyczna, jej użycie jest konieczne, jeśli patelnia ma nadawać się do indukcji.

Patelnie wykonane z aluminium i odlewanego aluminium mają doskonałą przewodność cieplną i właściwości magazynowania ciepła, dlatego są idealne na patelnię. Patelnie wykonane z aluminium mają dobrą przewodność cieplną i skutecznie magazynują ciepło. Patelnie z odlewu aluminiowego są odlewane, dzięki czemu można uzyskać bardziej złożone kształty. Ponadto są nieco bardziej stabilne wymiarowo, zarówno okrągłe, jak i kwadratowe. Oprócz patelni i patelni wykonanych z aluminium i stali nierdzewnej istnieją inne materiały, takie jak miedź i żeliwo. Ten ostatni jest idealny do patelni grillowych.

 

Na co warto zwrócić uwagę kupując patelnię?

 

Patelnia jest bardziej płaska w porównaniu z garnkiem i ma uchwyt z dłuższą rączką, dzięki czemu można ją łatwo obsługiwać jedną ręką, co ułatwia obracanie potraw. Jeśli opanowałeś już tę technikę, możesz nawet obrócić omlet lub naleśnik szybkim ruchem nadgarstka bez użycia łopatki. Zdejmowany uchwyt jest praktyczny, jeśli patelnia ma być używana również w piekarniku.

Podobnie jak w przypadku garnków, decydującym kryterium zakupu jest dno naczynia. Gdy naczynie jest zimne, dno naczynia powinno być lekko zakrzywione do wewnątrz i rozszerzać się po podgrzaniu, aby całkowicie przylegało do płyty podczas gotowania.

Nie każda patelnia musi być koniecznie pokryta powłoką. Wystarczą dwie do trzech patelni na gospodarstwo domowe. Jedna patelnia ze stali nierdzewnej bez powłoki i jedna z powłoką nieprzywierającą. Niestety nie istnieją patelnie do wszystkich zadań. Kupując patelnię, należy korzystać z wysokiej jakości profesjonalnych produktów, aby uzyskać optymalny efekt smażenia. Do naleśników i omletów zalecamy użycie specjalnej patelni do naleśników.