Ładowanie...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-50,00 złBallarini Murano
Granitowa patelnia sauté z 2 uchwytami i pokrywką
Cena podstawowa 349,00 zł Cena 299,00 złNajniższa cena: 349,00 zł -50,00 zł -
-30,00 złBallarini Murano
Głęboka patelnia granitowa z 2 uchywtami i pokrywką
Cena podstawowa 329,00 zł Cena 299,00 złNajniższa cena: 239,20 zł +59,80 zł -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-20,00 złBallarini Avola
Patelnia głęboka z 2 uchwytami
Cena podstawowa 299,00 zł Cena 279,00 złNajniższa cena: 223,20 zł +55,80 zł -
-
-
-
Patelnie
Patelnie to podstawowe wyposażenie każdej kuchni prywatnej i profesjonalnej. Aby stek lub jajka były idealne, patelnia musi pasować do kuchenki i smażonej potrawy.
Nauka materiałowa patelni
Patelnia wykonana ze stali nierdzewnej 18/10 to ogólne określenie bezniklowej stali nierdzewnej. Taka stal składa się głównie z żelaza i chromu. Ponieważ ta klasa stali nierdzewnej jest ferromagnetyczna, jej użycie jest konieczne, jeśli patelnia ma nadawać się do indukcji.
Patelnie wykonane z aluminium i odlewanego aluminium mają doskonałą przewodność cieplną i właściwości magazynowania ciepła, dlatego są idealne na patelnię. Patelnie wykonane z aluminium mają dobrą przewodność cieplną i skutecznie magazynują ciepło. Patelnie z odlewu aluminiowego są odlewane, dzięki czemu można uzyskać bardziej złożone kształty. Ponadto są nieco bardziej stabilne wymiarowo, zarówno okrągłe, jak i kwadratowe. Oprócz patelni i patelni wykonanych z aluminium i stali nierdzewnej istnieją inne materiały, takie jak miedź i żeliwo. Ten ostatni jest idealny do patelni grillowych.
Na co warto zwrócić uwagę kupując patelnię?
Patelnia jest bardziej płaska w porównaniu z garnkiem i ma uchwyt z dłuższą rączką, dzięki czemu można ją łatwo obsługiwać jedną ręką, co ułatwia obracanie potraw. Jeśli opanowałeś już tę technikę, możesz nawet obrócić omlet lub naleśnik szybkim ruchem nadgarstka bez użycia łopatki. Zdejmowany uchwyt jest praktyczny, jeśli patelnia ma być używana również w piekarniku.
Podobnie jak w przypadku garnków, decydującym kryterium zakupu jest dno naczynia. Gdy naczynie jest zimne, dno naczynia powinno być lekko zakrzywione do wewnątrz i rozszerzać się po podgrzaniu, aby całkowicie przylegało do płyty podczas gotowania.
Nie każda patelnia musi być koniecznie pokryta powłoką. Wystarczą dwie do trzech patelni na gospodarstwo domowe. Jedna patelnia ze stali nierdzewnej bez powłoki i jedna z powłoką nieprzywierającą. Niestety nie istnieją patelnie do wszystkich zadań. Kupując patelnię, należy korzystać z wysokiej jakości profesjonalnych produktów, aby uzyskać optymalny efekt smażenia. Do naleśników i omletów zalecamy użycie specjalnej patelni do naleśników.