Nóż Shotoh Miyabi 5000MCD 67 - 13 cm
  • Nóż Shotoh Miyabi 5000MCD 67 - 13 cm
Nóż Shotoh Miyabi 5000MCD 67 - 13 cm

Miyabi 5000MCD 67 Nóż Shotoh

Rozmiar
34400-131-0
1 889,00 zł
rating (0)
Ostatnie sztuki w magazynie Wysyłka w ciągu 1-2 dni
Nóż Shotoh Miyabi 5000MCD 67 - 13 cm
Nóż Shotoh Miyabi 5000MCD 67
1 889,00 zł

Dlaczego warto kupić nóż Shotoh Miyabi 5000MCD 67?

Japoński nóż Shotoh z serii Miyabi 5000MCD 67 będzie stanowił elegancki dodatek do Twojej kuchni. Posiada ostrze 13 cm długości, charakterystyczny, warstwowy wzór na płazach, indywidualny dla każdego ostrza oraz wyjątkowy wygląd rękojeści. Polerowana drewniana rękojeść z czarnego jesionu o profilu D dopełnia to piękne ostrze. Nóż Shotoh jest idealny do cięcia i obierania owoców oraz warzyw.

Ostrze tego hartowanego ogniem i utwardzanego lodem (CRYODUR®) noża składa się ze 132 cienkich warstw stali nierdzewnych o wyższej elastyczności. Chronią one rdzeń wykonany z niezwykłej stali (MicroCarbide MC66). Podczas produkcji ostrze poddawane jest specjalnemu procesowi hartowania, aby zapewnić twardość 66 HRC (skala Rockwella), zachowując przy tym nóż o odpowiedniej elastyczności i trwałej, ostrej krawędzi w stopniu najwyższym. Tak ostrą krawędź uzyskano dzięki technice Honbazuke, tradycyjnemu japońskiemu procesowi, w którym obie strony ostrza są ostrzone i polerowane na trzy różne sposoby z wykorzystaniem techniki ręcznej, naturalnych kamieni ostrzących i skórzanych pasów polerskich.

Wygodę i przyjemną pracę nożem gwarantuje chwyt w przekroju D wykonany z pięknego czarnego jesionu, zakończony stalową głowicą. Ozdobne piny mozaikowe podkreślają dalekowschodni charakter tego małego arcydzieła sztuki użytkowej.

By utrzymać swój nóż w jak najlepszej formie należy zachować ostrożność. Zalecane jest tylko mycie ręczne oraz ostrzenie na osełce. Należy unikać używania szklanych, ceramicznych i kamiennych desek do krojenia.

CECHY SZCZEGÓLNE

  • Flagowa linia Miyabi
  • Ostrze kute ze 132 warstw stali o zróżnicowanym stopni twardości i supertwardego rdzenia MicroCarbide MC66
  • Unikalny dla każdego ostrza, bardzo wyraźny wzór damastu
  • Hartowanie z wymrażaniem CRYODUR twardość ok. 66 HRC (skala Rockwella)
  • Tradycyjny uchwyt w kształcie litery D wykonany z czarnego drewna jesionu
  • Kąt ostrzenia 9.5° na stronę

WYMIARY

Długość ostrza: 13 cm
Długość uchwytu: 10.5 cm
Szerokość ostrza: 0.2 cm
Szerokość uchwytu: 1.7 cm
Wysokość: 4.1 cm
Masa: 0.1 kg
Przeznaczenie
Noże uniwersalne
Linia
5000MCD 67
Materiał
MC66
Długość ostrza
13 cm
Twardość ostrza
65 - 67 HRC
Uchwyt
Drewniany
Czyszczenie przy użyciu zmywarek
Nie
Gwarancja
30 lat
Produkcja
Miyabi Japan

Produkty powiązane

  • 6
  • 0
    Nóż Gyutoh Miyabi 5000MCD 67 - 20 cm

    Nóż Gyutoh Miyabi 5000MCD 67

    Rating
    Cena 2 649,00 zł
  • 0
    Nóż Santoku Miyabi 5000MCD 67 - 18 cm

    Nóż Santoku Miyabi 5000MCD 67

    Rating
    Cena 2 649,00 zł
  • 5
    Nóż Sujihiki Miyabi 5000MCD 67 - 24 cm

    Nóż Sujihiki Miyabi 5000MCD 67

    Rating
    Cena 2 649,00 zł

MIYABI 5000MCD 67

Miyabi 5000MCD 67 to prawdziwe dzieło sztuki. Ostrze wykonane jest z mikrokarbidowej, proszkowej stali MC66, która jest hartowana z wymrażaniem do imponującej wartości 66 HRC. Zapewnia to wyjątkowo ostrą i trwałą krawędź. Ostrze jest pokryte 132 dodatkowymi warstwami stali, dzięki czemu uzyskano piękny kwiatowy wzór damasceński.

ZOBACZ WIĘCEJ PRODUKTÓW

Pozostałe produkty z tej serii

[category:458:4:random:desc]
ZWILLING

ZWILLING - Z KLINGENSTADT SOLINGEN NA CAŁY ŚWIAT

ZWILLING od 1731 roku produkuje noże i artykuły kuchenne w Solingen, kolebce światowej sławy producentów mieczy, noży i nożyczek. Dziś ZWILLING jest jedną z najbardziej znanych marek na świecie i potrafi inspirować zarówno profesjonalistów jak i amatorów kuchni. Nowatorskie funkcje, doskonały design i najwyższa jakość charakteryzują wszystkie nasze produkty do kuchni i stołu jadalnego. Daj się zainspirować i odkryj świat ZWILLING!

ZOBACZ WIĘCEJ


MIYABI

MIYABI - Z JAPOŃSKIEJ TWIERDZY NA CAŁY ŚWIAT

Miasto Seki jest japońskim centrum kowalstwa od XIV wieku - każdy, kto produkuje tutaj noże, rozumie ich rzemiosło: tak jak MIYABI, ponieważ niemiecka inżynieria spotyka się tutaj z japońskim rzemiosłem. W 42 dni i 100 krokach powstają noże, które lśnią doskonałą ostrością, precyzyjnym cięciem i długą żywotnością. Ich konstrukcja przypomina tradycyjne miecze samurskie. Daj się porwać do świata japońskich noży!

ZOBACZ WIĘCEJ