Zupa porowo – dyniowa

Zupa porowo – dyniowa

Zupa porowo – dyniowa

Czas:
45 minut

Porcje
4

Składniki

  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1/2 średniej dyni (najlepiej hokkaido lub innej), obrana i pokrojona w kostkę
  • Sól, pieprz
  • 2 pory, umyte i pokrojone w plastry
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pestki dyni do dekoracji
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym garnku żeliwnym rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy przez kilka minut, aż stanie się miękka i szklista.
  2. Następnie dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Potem dodajemy por i smażymy przez 2-3 minuty, aż zmięknie, następnie dodajemy ziemniaki i dynię, mieszamy z pozostałymi warzywami i smażymy przez kolejne 5 minut.
  3. Wlewamy bulion warzywny i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
  4. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Podawaj z natką pietruszki i pestkami dyni.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty