1/2 średniej dyni (najlepiej hokkaido lub innej), obrana i pokrojona w kostkę
Sól, pieprz
2 pory, umyte i pokrojone w plastry
4 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pestki dyni do dekoracji
świeża natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Na rozgrzanym garnku żeliwnym rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy przez kilka minut, aż stanie się miękka i szklista.
Następnie dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Potem dodajemy por i smażymy przez 2-3 minuty, aż zmięknie, następnie dodajemy ziemniaki i dynię, mieszamy z pozostałymi warzywami i smażymy przez kolejne 5 minut.
Wlewamy bulion warzywny i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.