Przytnij, obierz i pokrój seler na cienkie ok. 5 cm paski. Obierz i pokrój marchewki w podobne do selera paski. Por umyj, odetnij zieloną cześć, a pozostałą pokrój również w cienkie 5 cm paski. Imbir obierz i pokrój w słupki. Trawę cytrynową zmiażdż grzbietem noża, następnie przekrój ją na pół. Chili umyj i przekrój na pół. Kolendrę umyj, osusz, drobno posiekaj.
Do czajnika elektrycznego z serii Zwilling Enfinigy włóż warzywa, trawę cytrynową, liście limonki Kaffir i krewetki. Następnie wlej mleko kokosowe i bulion.
Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w 100 °C. Po osiągnięciu punktu wrzenia, najpierw aktywuj ustawienie parzenia kawy i funkcję utrzymywania ciepła. Po ok 10 minutach usuń trawę cytrynową i liście limonki Kaffir.
Dopraw azjatycką zupę solą i pieprzem oraz świeżą kolendrą i podawaj od razu po przygotowaniu.