Zupa azjatycka z krewetkami

Zupa azjatycka z krewetkami

Zupa azjatycka z krewetkami

Czas:
25 min

Porcje
4

Składniki

  • 75 g selera
  • 75 g marchewki
  • 75 g pora
  • 15 g imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 czerwona papryczka chili
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 suszone liście limonki Kaffir
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Odważ i odmierz wszystkie składniki.
  2. Przytnij, obierz i pokrój seler na cienkie ok. 5 cm paski. Obierz i pokrój marchewki w podobne do selera paski. Por umyj, odetnij zieloną cześć, a pozostałą pokrój również w cienkie 5 cm paski. Imbir obierz i pokrój w słupki. Trawę cytrynową zmiażdż grzbietem noża, następnie przekrój ją na pół. Chili umyj i przekrój na pół. Kolendrę umyj, osusz, drobno posiekaj.
  3. Do czajnika elektrycznego z serii Zwilling Enfinigy włóż warzywa, trawę cytrynową, liście limonki Kaffir i krewetki. Następnie wlej mleko kokosowe i bulion.
  4. Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w 100 °C. Po osiągnięciu punktu wrzenia, najpierw aktywuj ustawienie parzenia kawy i funkcję utrzymywania ciepła. Po ok 10 minutach usuń trawę cytrynową i liście limonki Kaffir.
  5. Dopraw azjatycką zupę solą i pieprzem oraz świeżą kolendrą i podawaj od razu po przygotowaniu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty