Gazpacho arbuzowo – pomidorowe

Gazpacho arbuzowo – pomidorowe

Gazpacho arbuzowo – pomidorowe

Czas:
10 min

Porcje
6

Składniki

Dla gazpacho:

  • 500 g miąższu czerwonego arbuza
  • ½ czerwonej papryczki chili
  • 2 gałązki bazylii
  • 400 g całych lub pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
  • Sól
  • 150 g kostek lodu

Do dekoracji:

  • 12 listków bazylii
  • 6 mini Mozzarelli
  • 6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki. Pokrój miąższ arbuza w kostkę. Odłóż kilka kostek do dekoracji. Papryczkę chilli umyj, przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Umyj liście bazylii i osusz. Odcedź mini mozzarellę. Umyj pomidorki koktajlowe i pozostaw do wyschnięcia.
  2. Dodaj składniki do dzbanka blendera z serii Zwilling Enfinigy w następującej kolejności: pomidory, papryczka chilli, koncentrat pomidorowy, arbuz, sól, olej, ocet, bazylia, kostki lodu. Zamknij dzbanek blendera pokrywką.
  3. Wybierz ustawienie: Lody i naciśnij przycisk, aby uruchomić program. Po zakończeniu programu zdejmij pokrywę.
  4. Podawaj gazpacho w szklanych miseczkach, udekoruj mini mozzarelkami i pomidorkami koktajlowymi nabitymi naprzemiennie na wykałaczki i od razu delektuj się jego pysznym smakiem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy