Zupa – krem ze szparagów

Zupa – krem ze szparagów

Zupa – krem ze szparagów

Czas:
20 min

Porcje
4

Składniki

  • 250 g szparagów
  • 1 biała cebula
  • 100 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i cukier do smaku

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • Świeży estragon
  • Śmietana
  • Czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Obierz cebulę i szparagi. Cebulę przekrój na pół a następnie posiekaj w piórka. Szparagi pokrój na małe kawałki.
  2. Rozpuść masło w rondelku. Podsmaż cebulę na maśle. Kawałki szparagów sparz w mocno osolonej wodzie do miękkości, opłucz w lodowatej wodzie i przełóż do sitka.
  3. Umieść szparagi i cebulę w blenderze wysokowydajnym Zwilling Enfinigy. Dopraw obficie solą i cukrem. Dodaj białe wino, bulion, śmietanę.
  4. Wybierz ustawienie: Zupa i naciśnij przycisk, aby uruchomić program Lub zmiksuj ręcznie, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  5. Po zakończeniu programu zdejmij pokrywkę i podawaj zupę w małych miseczkach. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty