Zupa ciecierzycowa ze szpinakiem

Zupa ciecierzycowa ze szpinakiem

Zupa ciecierzycowa ze szpinakiem

Czas:
40 min

Porcje
4

Składniki

  • 500 g ciecierzycy z puszki
  • 200 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 50 g selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ltr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę również marchew, pietruszkę i selera. Obierz i drobno posiekaj czosnek. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojone warzywa. Smaż aż do miękkości, następnie dodaj zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze przez 1 - 2 min.
  2. Dodaj bulion warzywny, sól i ciecierzycę i gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 min.
  3. Ugotowaną zupę przełóż do kielicha blendera z serii Zwilling Enfinigy i zmiksuj ręcznie na gładki krem.
  4. Na osobnej patelni podsmaż szpinak, doprawiając go solą, pieprzem i kminkiem. Następnie dodaj go do kremu z ciecierzycy i delikatnie wymieszaj.
  5. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty