Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i drobno posiekaj szalotki i czosnek. Umyj chili, usuń nasiona i drobno posiekaj. Dynię umyj, usuń jej rdzeń i pokrój miąższ w 2 cm kostkę.
Wymieszaj kostki dyni z czosnkiem, szalotką, chili, przyprawami i oliwą z oliwek. Następnie, umieścić wszystko na blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 30-35 minut, aż dynia będzie miękka.
W międzyczasie, wlej do dużego garnka i zagotuj: bulion, śmietanę, sok pomarańczowy i syrop klonowy.
Ugotowaną dynię przełóż do kielicha blendera uniwersalnego Zwilling Enfinigy i zalej gorącym bulionem. Zamknij kielich za pomocą pokrywki.
Wybierz ustawienie: Lody i naciśnij przycisk, aby uruchomić program.
Po zakończeniu blendowania zdejmij pokrywę, dopraw do smaku i podawaj zupę dyniową w miseczkach, udekorowaną olejem z pestek dyni i pestkami dyni.