Zupa - krem z dyni

Zupa - krem z dyni

Zupa - krem z dyni

Czas:
45 min

Porcje
6

Składniki

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 1 łyżka soli
  • Pieprz
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 strąk kardamonu
  • Świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Do dekoracji:

  • 6 łyżek oleju z pestek dyni
  • 6 łyżek pestek dyni

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i drobno posiekaj szalotki i czosnek. Umyj chili, usuń nasiona i drobno posiekaj. Dynię umyj, usuń jej rdzeń i pokrój miąższ w 2 cm kostkę.
  3. Wymieszaj kostki dyni z czosnkiem, szalotką, chili, przyprawami i oliwą z oliwek. Następnie, umieścić wszystko na blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 30-35 minut, aż dynia będzie miękka.
  4. W międzyczasie, wlej do dużego garnka i zagotuj: bulion, śmietanę, sok pomarańczowy i syrop klonowy.
  5. Ugotowaną dynię przełóż do kielicha blendera uniwersalnego Zwilling Enfinigy i zalej gorącym bulionem. Zamknij kielich za pomocą pokrywki.
  6. Wybierz ustawienie: Lody i naciśnij przycisk, aby uruchomić program.
  7. Po zakończeniu blendowania zdejmij pokrywę, dopraw do smaku i podawaj zupę dyniową w miseczkach, udekorowaną olejem z pestek dyni i pestkami dyni.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty