Garnek żeliwny okrągły Ballarini Bellamonte
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Ribollita – toskańska zupa fasolowa
Ribollita – toskańska zupa fasolowa
Czas:
2.5 godziny
Porcje
6
Składniki
- 250 g ugotowanej białej fasoli
- 500 g kapusty włoskiej
- 150 g pora
- 100 g selera
- 350 g ziemniaków
- 150 g marchwi
- 150 g szalotki
- 1-2 papryczki chilli
- 4 gałązki tymianku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 250 ml passaty rustica
- 1,75 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
- 3-4 kromki czerstwego chleba lub ciabatty
- 50 g startego parmezanu
- Drobno posiekane zioła do dekoracji
Przygotowanie
- Usuń zewnętrzne liście z kapusty włoskiej i wewnętrzną łodygę, a następnie posiekaj resztę na małe kawałki wielkości kęsa. Oczyść pora, umyj razem z selerem i pokrój na małe kawałki. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Przekrój chilli wzdłuż na pół, oczyść z pestek i drobno posiekaj. Tymianek umyj i osusz.
- Rozgrzej 4 łyżki oleju i masło w garnku żeliwnym Ballarini Bellamonte. Dodaj seler, marchewkę, por i cebulę i smaż na średnim ogniu przez 8-10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, kapustę i fasolę i duś całość przez 7-8 minut.
- Wlej passatę i bulion, dodaj tymianek, pokrojone chilli i liść laurowy. Doprowadź wszystko do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu przez 2 godziny.
- Chleb pokrój w kostkę wielkości kęsa. Rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek na patelni i podsmaż kostki chleba na złoty kolor. Dopraw lekko solą i umieść na dnie głębokich talerzy. Kromki chleba zalej gorącą Ribollitą, posyp parmezanem i udekoruj ziołami.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy
Powiązane produkty
Garnek żeliwny owalny Ballarini Bellamonte
Garnek indukcyjny z 2 uchwytami i pokrywką Ballarini Salina Granitium
Garnek indukcyjny z pokrywką Ballarini Avola
Garnek niski z pokrywką Ballarini Ancona
Garnek niski z pokrywką Demeyere 5-Plus
Garnek wysoki do zupy z pokrywką Zwilling Pro
Garnek wysoki do zupy z pokrywką Zwilling Pro S