Krem z bakłażana baba ghanoush

Krem z bakłażana baba ghanoush

Krem z bakłażana baba ghanoush

Czas:
40 min

Porcje
6

Składniki

  • 1 ½ kg bakłażana
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g tahini (pasta sezamowa)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ras el hanout
  • 1 łyżeczka kminku mielonego

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki.
  2. Umyj i obierz bakłażan i przekrój go wzdłuż na pół. Obierz czosnek.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia.
  4. Miąższ bakłażana natnij nożem na krzyż. Połóż ściętą stroną do góry na blasze do pieczenia. Posyp solą i pieprzem, skrop w 2/3 oliwą i piecz przez około 30 minut. Z upieczonego bakłażana zdejmij skórę.
  5. W kielichu blendera z serii Zwilling Enfinigy umieść składniki w następującej kolejności: czosnek, upieczony miąższ z bakłażana, tahini, sok z cytryny, ras el hanout, kminek, pozostałą oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zamknąć kielich pokrywką.
  6. Wybierz program: Smoothie i rozpocznij proces mieszania jednym naciśnięciem przycisku. Po zakończeniu programu zdejmij pokrywkę.
  7. Ponownie dopraw solą i pieprzem i schłodź krem z bakłażana, aż będzie gotowy do podania. Podawaj z tostami lub chlebkami pita.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty