Umyj i obierz bakłażan i przekrój go wzdłuż na pół. Obierz czosnek.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia.
Miąższ bakłażana natnij nożem na krzyż. Połóż ściętą stroną do góry na blasze do pieczenia. Posyp solą i pieprzem, skrop w 2/3 oliwą i piecz przez około 30 minut. Z upieczonego bakłażana zdejmij skórę.
W kielichu blendera z serii Zwilling Enfinigy umieść składniki w następującej kolejności: czosnek, upieczony miąższ z bakłażana, tahini, sok z cytryny, ras el hanout, kminek, pozostałą oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zamknąć kielich pokrywką.
Wybierz program: Smoothie i rozpocznij proces mieszania jednym naciśnięciem przycisku. Po zakończeniu programu zdejmij pokrywkę.
Ponownie dopraw solą i pieprzem i schłodź krem z bakłażana, aż będzie gotowy do podania. Podawaj z tostami lub chlebkami pita.