Zupa z czerwonej kapusty

Zupa z czerwonej kapusty

Zupa z czerwonej kapusty

Czas:
40 min

Porcje
4

Składniki

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • Trzy małe jabłka
  • 4 ziemniaki
  • Dwie łyżki sosu sojowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki crème fraîche lub innej śmietany 30%
  • Sól morska
  • Sok cytrynowy
  • 50 g nasion dyni
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Łyżeczka masła
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaj czerwoną kapustę i cebulę. Ziemniaki i jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  2. Podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy cebula będzie już zeszklona, dodaj do niej sos sojowy i duś aż do jego odparowania.
  3. Do dużego garnka dodaj kapustę, jabłka i ziemniaki oraz podsmażoną cebulę. Dodaj bulion warzywny oraz wodę i gotuj ok 30 minut. Po tym czasie dodaj do zupy łyżeczkę masła oraz śmietanę i dalej gotuj przez ok 7 minut.
  4. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Udekoruj nasionami dyni i podawaj od razu po przygotowaniu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty