Schab pieczony z cebulką w garnku żeliwnym

Schab pieczony z cebulką w garnku żeliwnym

Schab pieczony z cebulką w garnku żeliwnym

Czas:
2.5 godziny

Porcje
6

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 cebul
  • Sól, pieprz
  • Suszony rozmaryn, majeranek, tymianek, kminek

Przygotowanie

  1. Umyj schab, osusz go ręcznikiem papierowym i natrzyj solą oraz pieprzem.
  2. W osobnej misce wymieszaj ze sobą 1 łyżkę oliwy z oliwek, sos sojowy, miód oraz przyprawy.
  3. Schab przełóż do miski i obtocz go w marynacie. Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  4. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i podsmaż na niej zamarynowane mięso dokładnie z każdej strony.
  5. W międzyczasie, obierz cebulę, pokrój ją w ćwiartki.
  6. Podsmażony schab przełóż do garnka żeliwnego i dodaj do niego pokrojoną cebulę.
  7. Piecz mięso w temperaturze 180°C pod przykryciem przez 45 min. Po tym czasie, zdejmij pokrywkę garnka i zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz jeszcze przez 20 minut.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty