Kurczak po baskijsku

Kurczak po baskijsku

Kurczak po baskijsku

Czas:
55 min

Porcje
6

Składniki

  • 1 świeży kurczak
  • 700 g czerwonej i zielonej papryki
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 mała szklanka oleju rzepakowego
  • świeża natka pietruszki

Przyprawy:

  • Liść laurowy
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Podgrzej połowę porcji oleju w Cocotte Staub i podsmaż drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w słupki paprykę oraz posiekany czosnek przez ok. 5 minut.
  2. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Dodaj do podsmażonych warzyw. Dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem przez ok 20 minut.
  3. Natrzyj kawałki kurczaka solą i pieprzem i podsmaż w garnku żeliwnym Staub na pozostałym oleju. Dodaj białe wino i warzywa, świeżą natkę pietruszki oraz przyprawy. Przykryj i gotuj przez 30 minut.
  4. Podawaj kurczaka baskijskiego z ryżem lub ziemniakami.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty