Kurczak w miodzie

Kurczak w miodzie

Kurczak w miodzie

Czas:
30 min

Porcje
6

Składniki

  • 1 świeży kurczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mieszanki czterech przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, goździki i cynamon)
  • Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • Pieprz, sól, oliwa

Przygotowanie

  1. Obsmaż na 2 łyżkach oliwy wszystkie boki kurczaka w garnku żeliwnym Staub aż do uzyskania złotobrązowej barwy.
  2. Dodaj posiekany czosnek a następnie miód. Smaż przez około 1 minutę i obróć mięso tak, aby było całkowicie pokryte miodem.
  3. Dodaj sos sojowy i dopraw mieszanką czterech przypraw i pieprzem. Duś pod przykryciem około 25 minut na średnim ogniu. Dopraw do smaku i podawaj z ulubionymi warzywami.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty