Cytrynowo-czosnkowy kurczak z szalotką, czosnkiem i anyżem

Cytrynowo-czosnkowy kurczak z szalotką, czosnkiem i anyżem

Cytrynowo-czosnkowy kurczak z szalotką, czosnkiem i anyżem

Aromatyczny kurczak o złocistej skórce. Pyszny smak, który zachwyci każdego.

Składniki (4 porcje)

  • 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 1 ekologiczna cytryna
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 12 małych szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 500 ml wina śliwkowego
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4-5 gałązek tymianku

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Umyj kurczaka dokładnie wewnątrz i na zewnątrz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem kuchennym. Umyj, osusz, zetrzyj skórkę i przekrój cytryny na pół. Dodaj dwie połówki cytryny do środka kurczaka.

  • Krok 2/4

Wymieszaj oliwę z oliwek z solą i papryką w proszku. Posmaruj kurczaka częścią marynaty. Rozgrzej piekarnik do 200 °C.

  • Krok 3/4

Umieść kurczaka piersiami w dół, w odpowiednio dużym naczyniu. Polecamy garnek żeliwny Staub! Obierz szalotki. Ząbek czosnku przekrój na pół. Marchewki obierz, oczyść, przepołów wzdłuż i pokrój na kawałki ok. 3 cm. Ułóż wszystko razem z resztą cytryn dookoła kurczaka w garnku żeliwnym. Wlej wino śliwkowe i bulion drobiowy, ale uważaj, aby nie spłukać marynaty. Dodaj anyż i tymianek.

  • Krok 4/4

Umieść garnek z kurczakiem na środkowym ruszcie w piekarniku i piecz przez 30 minut. Następnie obróć kurczaka i piecz jeszcze przez godzinę. W trakcie pieczenia dalej smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Serwuj z dodatkiem warzyw.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty