Makaron Bolognese

Makaron Bolognese

Makaron Bolognese

Czas:
1 h

Porcje
4

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 100 g korzenia selera
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 800 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka cukru
  • Sól, pieprz
  • Olej roślinny
  • Starty parmezan (do podania)

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaj czosnek. Obierz i pokrój cebulę, marchewkę i korzeń selera.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej rośliny i podsmaż czosnek, cebulę, marchew i korzeń selera. Dodaj mieloną wołowinę i podsmażaj na średnim ogniu przez około 8 – 10 min. często mieszając.
  3. Dopraw podsmażone mięso czerwonym winem. Następnie, dodaj przecier pomidorowy, bulion wołowy i wodę. Dopraw oregano, tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia przez ok. 40 min.
  4. Gdy Bolognese będzie prawie gotowy, ugotuj makaron al dente. Odcedź go, przełóż na talerz i dodaj sos. Podawaj z tartym parmezanem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty