Domowe pesto

Domowe pesto

Domowe pesto

Czas:
10 min

Porcje
2

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g listków bazylii
  • 60 g parmezanu
  • 30 g prażonych orzeszków pinii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki, obierz ząbek czosnku. Bazylię umyj, osuszyć i zerwij liście. Pokrój parmezan na kawałki.
  2. Dodaj składniki do kielicha blendera z serii Zwilling Enfinigy w następującej kolejności: parmezan, orzeszki pinii, bazylia, czosnek, oliwa z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Zamknij pokrywkę, umieść kielich blendera na blenderze. Wybierz ustawienie: Pulse i przekręć pokrętło kilka razy w przód i w tył, aby zmiksować pesto, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Po zakończeniu miksowania zdejmij pokrywkę i przełóż pesto do pojemnika próżniowego Zwilling z serii Fresh & Save.
  4. Podawaj z ulubionym makaronem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy