Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem

Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem

"Szarpane lasagne to danie z resztek obiadowych. Zawsze podkreślam, że z resztek można wyczarować pyszne przepisy. Tak więc znalazły się tu resztki ugotowanego kurczaka i smażonego jarmużu. Znalazłam w lodówce jeszcze paczkę boczku- boczek i kurczak to świetne kombi…Okazało się, że nawet miałam kolorowe resztki lasagne, szpinakowe i pszenne. Obiad jak się patrzy nawet go zdążyłam sfotografować przy stole."

Brzmi zachęcająco? Myślimy, że sam opis dania przekonuje wszystkich smakoszy kuchni włoskiej ale i wszystkich tych, którzy ekonomicznie patrzą na jedzenie! Spróbuj koniecznie wyczarować taką lub swoją wersję szarpanej lasagne i daj nam znać jak Tobie wyszło!

Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem

Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem

Składniki

  • 350 g gotowanego kurczaka bez kości
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • 200 g mozzarella
  • 100 g jarmużu
  • 10 lasagne, u mnie szpinakowe i pszenne
  • Sos pomidorowy
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g koziego twarogu lub ricotta
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • Do podania
  • sałatka ze świeżych warzyw, pomidor, sałata ,papryka, oliwki
  • starty parmezan

Instrukcja

Zacznij gotować lasagne od sosu. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Wlej oliwę na patelnię (u mnie patelnia żeliwna Staub). Zeszklij cebulę, po czym dodaj czosnek. Smaż przez minutę. Wlej pomidory z puszki, dodaj pokrojone liście bazylii i oregano. Następnie dodaj pokruszony kozi twaróg. Zagotuj mieszając sos do rozpuszczenia sera. Dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Zagotuj wodę na makaron, lekko posól. Połam suche lasagne i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 8 minut po czym odcedź. Lasagne zapiekłam na żeliwnej patelni. Na dno patelni lub żaroodpornego naczynia wlej sos, tak aby zakrył dno. Ułóż poszarpane lasagne, połowę mięsa z kurczaka, boczku i jarmużu. Posyp mozzarellą i polej sosem. Ułóż kolejną warstwę lasagne, kurczaka, boczek i jarmuż. Polej resztą sosu i posyp mozzarellą. Wstaw lasagne do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj sałatkę z sałaty, pomidorów, papryki i oliwek. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i solą. Skrop sałatkę. Podaj lasagne z sałatką posypane utartym parmezanem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Co do jedzenia

Save