Pesto rosso – czerwone pesto z suszonych pomidorów

Pesto rosso – czerwone pesto z suszonych pomidorów

Pesto rosso – czerwone pesto z suszonych pomidorów

Czas:
10 min

Porcje
4

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g sera pecorino (lub parmezanu)
  • 30 g orzeszków pinii
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
  • 100 g oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki, obierz ząbek czosnku. Pokrój pecarino (lub parmezan) na kawałki.
  2. Dodaj składniki do kielicha blendera z serii Zwilling Enfinigy w następującej kolejności: Pecarino (lub parmezan), orzeszki pinii, suszone pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Zamknij pokrywkę, umieść kielich blendera na blenderze. Wybierz ustawienie: Pulse i przekręć pokrętło kilka razy w przód i w tył, aby zmiksować pesto, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Po zakończeniu miksowania zdejmij pokrywkę i przełóż pesto do pojemnika próżniowego Zwilling z serii Fresh & Save.
  4. Podawaj z ulubionym makaronem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy