Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Makaron z kolorowym pesto na zimno i ciepło
Wszyscy Włosi jednogłośnie potwierdzą, że gluten to w diecie podstawa! Ballarini, jako Włoska firma, oczywiście wspiera tradycje i wcale nie poświęcając się wszyscy wcinamy makaron. Kochamy go w najróżniejszych odsłonach. Dziś przedstawiamy Wam pomysł na makaron, który można jeść i na ciepło, i na zimno jako sałatkę. Jest to makaron z kolorowym pesto, w którym łączy się smak bazylii, suszonych pomidorów, orzechów i szpinaku. Uczta dla podniebienia!
Makaron z kolorowym pesto na ciepło i na zimno
Składniki
- ulubiony makaron
- świeże pomidorki pesto:
- 1 pęczek bazylii (razem z łodyżkami)
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów*
- kilka liści świeżego szpinaku (niekoniecznie)
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża garść orzechów pini/włoskich
- sporo oliwy z oliwek
- sól do smaku *mogą być takie w oliwie w tedy dodasz mniej oliwy
Instrukcja
- Do pojemnika przenieść bazylię (spokojnie również z łodyżkami) i suszone pomidory.
- Dosyp orzechy i dodaj obrany ząbek czosnku.
- Zacznij miksować dolewając oliwy. Niech sos będzie gęsty.
- Nie miksuj zbyt długo. Niech konsystencja będzie grudkowata.
- Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Często suszone pomidory same w sobie są słone, więc sól zostaw na koniec.
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj by go nie rozgotować. Nie ma nic gorszego jak lepiące się kluchy!
- Przenieś makaron do miski.
- Dodaj pesto i dobre wymieszaj. Niech makaron wmiesza się w pesto.
- Dodatkowo pokrój i dorzuć do makaronu pomidorków. Sięgnij również po świeżą bazylię i przystrój tę kolorową michę!
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd
Autor: Alicja Rokicka