Piperada

Piperada

Piperada

Czas:
ok. 1 h

Porcje
4

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 zielone papryczki Padron
  • 2 dojrzałe, duże pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 4 plastry wędzonej szynki
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Obierz i posiekaj cebulę. Umyj papryczki, przekrój je i wyjmij gniazdo nasienne.
  2. Pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę.
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  4. W głębokiej patelni do duszenia z pokrywką Staub podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej cebulę na średnim ogniu. Następnie dodaj paprykę i czosnek. Na koniec dodaj pomidory, sól i pieprz. Przykryj i gotuj przez ok 1 godzinę na wolnym ogniu.
  5. Tuż przed podaniem ubij jajka w misce i dodaj je do patelni, cały czas mieszając. Wyłącz kuchenkę, gdy jajka będą ugotowane według własnych upodobań. Dopraw do smaku. Plastry szynki usmaż na pozostałym oleju.
  6. Podawaj Piperadę ze smażoną szynką.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty