Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Ratatouille
Ratatouille to jedna z najprostszych potraw jakie przyrządziłem. Całość wymaga jedynie 1h20min gotowania i praktycznie żadnych dodatkowych umiejętności kulinarnych :) Musisz jedynie zadbać o odpowiednie pokrojenie warzyw, przyprawienie sosu oraz wykorzystywanie własnej kreatywności!
Ratatouille (VeGaN)
Składniki
- 1 szklanka pomidorów z puszki (krojonych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżka świeżej bazylii, pokrojona (około 3-4 dużych liści), więcej do dekoracji
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- Jedna czerwona cebula
- 1 duża cukinia w plasterkach (około 1 i 1/2 kubka)
- 1 duży bakłażan w plasterkach (około 3 kubki)
- 3 duże pomidory w plasterkach (około 3 kubki)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- W średniej misce wymieszaj pomidory, oliwę i ocet. Dodaj czosnek, bazylię, zioła prowansalskie, sól, pieprz i chili
- Układaj plasterki warzyw w naprzemiennej kolejności (na przykład: 1 plaster cebuli, 1 plaster cukinii, 1 plaster bakłażana i 1 plaster pomidora; powtórz całość) i połóż je na boku naczynia, opierając warzywa o jego ścianki. Powtarzaj aż uformujesz kilka rzędów warzyw, wypełnisz naczynie i zużyjesz wszystkie warzywa.
- Opcjonalnie skrop lub posmaruj warzywa oliwą, dzięki temu będą pięknie zarumienione
- Piecz przez około godzinę, aż sos pomidorowy będzie bulgotał a warzywa będą miękkie.
- Udekoruj dodatkowo świeżą bazylią. Serwus na gorąco lub na zimno.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil