Gulasz rybny z pomidorami

Gulasz rybny z pomidorami

Gulasz rybny z pomidorami

Lubisz ryby? Mamy dla Ciebie idealny przepis na lekkie danie, które z pewnością Cię zachwyci!

Składniki

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 koper
  • 250g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 100 ml białego wina
  • 800 ml bulionu rybnego
  • 500 g pulpy pomidorowej
  • 2 filety labraksa (150g każdy, ze skróką)
  • 2 filety okonia oceanicznego
  • 200g fileta z żabnicy
  • 8 krewetek królewskich
  • 800 g małż
  • 2 łyżeczki drobno siekanej pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (4-6 porcji)

  • Krok 1/4

Obierz cebulę i czosnek. Rozkrój papryczkę chili i usuń pestki. Oczyść koper. Potnij w cienkie paski. W garnku żeliwnym podgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż pokrojone w paski warzywa i pomidorki. Wymieszaj z szafranem. Dolej białego wina i powoli zagotuj. Dodaj bulion rybny i pulpę pomidorową. Gotuj powoli w nieprzykrytym garnku na średnim ogniu przez ok. 20 minut.

  • Krok 2/4

W międzyczasie opłucz filety, osusz je i pokrój w niewielką kostką. Obierz krewetki i dokładnie wyczyść małże. Całość obficie posyp solą i pieprzem.

  • Krok 3/4
  • Małże i krewetki dodaj do bulionu, a następnie połóż na powierzchni kawałki ryby, skórą do góry. Polej obficie pozostałą oliwą i posyp pietruszką. Gulasz doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z kuchenki i odstaw na ok. 10 minut.

  • Krok 4/4
  • Dopraw do smaku. Serwus w talerzach do zupy. Najlepiej smakuje z tostowanym, czosnkowym crostini.

    Dodatkowe informacje

    • Czas przygotowania: 45 minut
    • Czas gotowania 30 minut