Polędwica wołowa z brukselką przygotowana metodą Sous Vide

Polędwica wołowa z brukselką przygotowana metodą Sous Vide

Polędwica wołowa z brukselką przygotowana metodą Sous Vide

Czas:
75 min

Porcje
2

Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 300 g brukselki
  • 30 gramów masła
  • 60 ml oleju sezamowego
  • 45 ml soku z limonki
  • 15 g skórki z limonki
  • 5 g mięty
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do torebki próżniowej z serii Zwilling Fresh & Save włóż polędwicę wołową, połowę oliwy z oliwek i trochę rozmarynu i uszczelnij ją za pomocą pompy próżniowej. W międzyczasie, brukselkę pokrój w cienkie plasterki.
  2. Rozgrzej wodę do 56°C. Włóż torebkę próżniową do garnka z gotującą się wodą i gotuj przez ok. 60 min wraz z cyrkulatorem do Sous-Vide Zwilling Enfinigy.
  3. Wyjmij filet z torebki próżniowej i osusz go ręcznikiem papierowym.
  4. Następnie, podsmaż filet na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dopraw go solą, dodaj masło i pozostałe gałązki rozmarynu. Przełóż na talerz.
  5. Dodaj cienko pokrojoną brukselkę na tą samą patelnię i krótko podsmaż. Dodaj olej sezamowy, sok i skórkę z limonki i duś na wolnym ogniu, aż sos nieco się zredukuje, a brukselka będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Polędwicę wołową pokrój i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z brukselką, listkami mięty i sokiem z limonki.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty