Sous-vide – Gotowanie w próżni krok po kroku

Sous-vide – Gotowanie w próżni krok po kroku

Gotowanie metodą Sous-Vide staje się coraz bardziej popularne, jednak wiele osób nadal obawia się tej metody, ponieważ nie wiedzą jak wygląda gotowanie „w próżni”. Przedstawimy krok po kroku jak gotować metodą Sous-Vide we własnej kuchni!

Krok 1

Przygotuj wysoki garnek z wodą. Do torby próżniowej z serii Zwilling Fresh & Save włóż mięso, rybę lub warzywa, które chcesz ugotować w próżni. Po włożeniu produktu, zamknij torbę próżniową i odessij powietrze za pomocą pompy próżniowej z serii Zwilling Fresh & Save.

Krok 2

Danie zamknięte w woreczku próżniowym zanurzamy w garnku wypełnionym wodą. Do tego samego garnka wkładamy także cyrkulator do sous vide z kolekcji Zwilling Fresh & Save. W zależności od rodzaju dania, które chcemy przygotować, należy ustawić odpowiednią temperaturę na cyrkulatorze:

  • cielęcina – od 65 do 68°C
  • wołowina – od 58 do 60°C
  • wieprzowina – od 65 do 66°C
  • drób – od 65 do 71°C
  • warzywa – od 80 do 85°C
  • ryby – od 58 do 60°C

Krok 3

Po ustawieniu odpowiedniej temperatury na cyrkulatorze, gotuj wybrane danie w wodzie przez odpowiedni dla danego produktu czas:

  • delikatna wołowina – od 30 minut do 4 godzin
  • twarda wołowina – od 3 do 24 (i więcej) godzin
  • delikatna wieprzowina – od 45 minut do 8 godzin
  • twarda wieprzowina – od 3 do 48 godzin
  • drób – od 30 minut do 8 godzin
  • ryby – od 10 minut do 3 godzin

Krok 4

Po upływie deklarowanego czasu, wyjmij torbę próżniową z wody i przełóż swoje danie ugotowane próżniowo na talerz. W zależności od indywidualnych preferencji, tak przygotowane mięso, ryby czy warzywa możesz po ugotowaniu podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni do uzyskania idealnej chrupkości.

Powiązane posty