Sous vide – gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste!

Sous vide – gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste!

Technika gotowania „w próżni” została wynaleziona w latach 70. przez francuskiego mistrza kuchni Georges Pralus. Odkrył on, że gęsie wątróbki zapakowane próżniowo i zanurzone w kąpieli wodnej są smaczniejsze, niż smażone w tradycyjny sposób na patelni. Tak narodził się trend Sous vide, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie.

Zwilling Fresh & Save mistrzem gotowania Sous vide!

Nie tak dawno, gotowanie metodą sous vide było dostępne tylko w ekskluzywnych restauracjach, przez co nie było dostępne dla każdego. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom - dla wszystkich miłośników i mistrzów kuchni Zwilling przygotował idealny zestaw do tej techniki gotowania. Dzięki woreczkom próżniowym Zwilling Fresh & Save i dołączonej w zestawie pompie próżniowej jesteśmy w pełni przygotowani by zgłębić tajniki gotowania „w próżni”.

Co jeszcze niezbędne jest do przygotowania dania tą metodą? Tylko dwie rzeczy – garnek i woda. Mięso lub rybę przekładamy do torby próżniowej Zwilling Fresh & Save, zamykamy ją i odsysamy powietrze za pomocą dołączonej pompy próżniowej. Tak przygotowane danie zanurzamy w wodzie i gotujemy przez kilka do nawet kilkudziesięciu godzin (w zależności od rodzaju mięsa) w temperaturze nie przekraczającej 100°C.

Zalety gotowania sous vide

Długi czas gotowania w temperaturze do 100 stopni C sprawia, że tak przygotowane potrawy są niezwykle delikatne i soczyste, a cały smak i wartości odżywcze pozostają wewnątrz mięsa. Do minimum ograniczamy użycie soli i innych przypraw, ponieważ tak przygotowane danie jest tak smaczne, że nie wymaga dodatkowej oprawy. Tak przygotowane danie można dłużej przechowywać w lodówce mając pewność, że nic nie stracą na swym smaku i jakości.

Dzięki tej metodzie posiłki są zdrowsze, ponieważ do minimum ogranicza się zużycie soli czy tłuszczu. Gotowanie sous vide jest również odpowiedzią na eliminację dużej ilości naczyń do mycia po przygotowaniu dania. Dodatkowo, eliminuje problem intensywności zapachów podczas gotowania mięsa czy ryby, ponieważ cały smak i aromat zostają utrzymane w środku torby próżniowej Zwilling Fresh & Save.

Co można ugotować metodą sous vide?

Metodą gotowania w próżni można ugotować tak naprawdę wszystko – ryby, drób, wołowinę, wieprzowinę. Tą metodą można przygotować także idealne w smaku warzywa. Jednak każdy rodzaj produktu wymaga innej temperatury, oraz różnego czasu gotowania.

W zależności od rodzaju produktu, poniżej wskazujemy najlepszą temperaturę do przygotowania poszczególnych potraw:

  • cielęcina – od 65 do 68°C
  • wołowina – od 58 do 60°C
  • wieprzowina – od 65 do 66°C
  • drób – od 65 do 71°C
  • warzywa – od 80 do 85°C
  • ryby – od 58 do 60°C

Każdy z tych składników ze względu na odmienną budowę potrzebuje innego czasu gotowania:

  • delikatna wołowina – od 30 minut do 4 godzin
  • twarda wołowina – od 3 do 24 (i więcej) godzin
  • delikatna wieprzowina – od 45 minut do 8 godzin
  • twarda wieprzowina – od 3 do 48 godzin
  • drób – od 30 minut do 8 godzin
  • ryby – od 10 minut do 3 godzin

Gotowanie za pomocą metody Sous vide jest więc nie tylko przyjemne, ale dzięki akcesoriom z serii Zwilling Fresh & Save także bardzo proste!