Pieczony kurczak z ziemniakami i brukselką

Pieczony kurczak z ziemniakami i brukselką

Pieczony kurczak z ziemniakami i brukselką

Czas:
1.5 godziny

Porcje
4

Składniki

  • 1 cały kurczak
  • 500 g ziemniaków, przekrojonych na pół
  • 2 duże marchewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 cytryny, przekrojone na pół
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 200 g brukselki, przekrojone na pół
  • Sól i pieprz
  • Zioła: Tymianek, majeranek i rozmaryn
  • 1/2 szklanki roztopionego masła

Przygotowanie

  1. Umieść kurczaka na blaszce do pieczenia wyposażonej w ruszt. Obficie posyp solą całego kurczaka i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  2. W misce wymieszaj ziemniaki, brukselkę i marchewkę z 2 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Przełóż ziemniaki i marchewkę do dużego żeliwnego garnka i dodaj połówki cytryny i ćwiartki cebuli. Skropl całość 1 łyżką oliwy.
  3. W małej misce wymieszaj zioła z masłem. Delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa i natrzyj mieszanką masła pod i na skórze oraz na udach i piersiach kurczaka.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umieść kurczaka na warzywach w żeliwnym garnku i piecz przez 30 minut.
  5. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut.
  6. Wyjmij kurczaka z piekarnika i pozostaw go na 10 minut przed pokrojeniem i podaniem z pieczonymi warzywami.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty