Garnek żeliwny okrągły Ballarini Bellamonte
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Pieczony kurczak z ziemniakami i brukselką
Pieczony kurczak z ziemniakami i brukselką
Czas:
1.5 godziny
Porcje
4
Składniki
- 1 cały kurczak
- 500 g ziemniaków, przekrojonych na pół
- 2 duże marchewki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 cytryny, przekrojone na pół
- 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
- 200 g brukselki, przekrojone na pół
- Sól i pieprz
- Zioła: Tymianek, majeranek i rozmaryn
- 1/2 szklanki roztopionego masła
Przygotowanie
- Umieść kurczaka na blaszce do pieczenia wyposażonej w ruszt. Obficie posyp solą całego kurczaka i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- W misce wymieszaj ziemniaki, brukselkę i marchewkę z 2 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Przełóż ziemniaki i marchewkę do dużego żeliwnego garnka i dodaj połówki cytryny i ćwiartki cebuli. Skropl całość 1 łyżką oliwy.
- W małej misce wymieszaj zioła z masłem. Delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa i natrzyj mieszanką masła pod i na skórze oraz na udach i piersiach kurczaka.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umieść kurczaka na warzywach w żeliwnym garnku i piecz przez 30 minut.
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika i pozostaw go na 10 minut przed pokrojeniem i podaniem z pieczonymi warzywami.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy