Chleb pszenny z garnka żeliwnego

Chleb pszenny z garnka żeliwnego

Chleb pszenny z garnka żeliwnego

Czas:
4 godziny

Porcje
12

Składniki

  • 600 g mąki pszennej typu 750 (chlebowa)
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 400 ml letniej wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesypujemy przesianą wcześniej mąkę. Dodajemy cukier, wodę, drożdże instant, sól oraz masło.
  2. Ręcznie lub za pomocą robota wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej kulki ciasta. Jeśli ciasto jest za mocno „klejące” dodajemy więcej mąki.
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 h).
  4. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiamy je jeszcze przez chwilę ręcznie. Przykrywamy je ściereczką na kolejne 30 minut.
  5. W międzyczasie, garnek żeliwny natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowany garnek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240°C przez ok. 30 minut.
  6. Po tym czasie, wyjmujemy garnek i delikatnie wkładamy do niego kulkę z ciasta chlebowego. Garnek z ciastem chlebowym wkładamy ponownie do piekarnika, pieczemy w temperaturze 220 st. C pod przykryciem przez ok 30 minut. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut.
  7. Po wyciągnięciu z piekarnika gorący chleb od razu wyjmujemy z garnka żeliwnego. Po wystudzeniu, chleb jest gotowy do spożycia.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty