Garnek żeliwny okrągły Ballarini Bellamonte
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Chleb pszenny z garnka żeliwnego
Chleb pszenny z garnka żeliwnego
Czas:
4 godziny
Porcje
12
Składniki
- 600 g mąki pszennej typu 750 (chlebowa)
- 10 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 400 ml letniej wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
- Do dużej miski przesypujemy przesianą wcześniej mąkę. Dodajemy cukier, wodę, drożdże instant, sól oraz masło.
- Ręcznie lub za pomocą robota wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej kulki ciasta. Jeśli ciasto jest za mocno „klejące” dodajemy więcej mąki.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 h).
- Po tym czasie, wyjmujemy ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiamy je jeszcze przez chwilę ręcznie. Przykrywamy je ściereczką na kolejne 30 minut.
- W międzyczasie, garnek żeliwny natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowany garnek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240°C przez ok. 30 minut.
- Po tym czasie, wyjmujemy garnek i delikatnie wkładamy do niego kulkę z ciasta chlebowego. Garnek z ciastem chlebowym wkładamy ponownie do piekarnika, pieczemy w temperaturze 220 st. C pod przykryciem przez ok 30 minut. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika gorący chleb od razu wyjmujemy z garnka żeliwnego. Po wystudzeniu, chleb jest gotowy do spożycia.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy