Chleb z orzechami włoskimi

Chleb z orzechami włoskimi

Chleb z orzechami włoskimi

Czas:
3.5 godziny

Porcje
8

Składniki

  • 10 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 ml wody

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier oraz posiekane orzechy. Wymieszaj. Dodaj wodę i wyrób ciasto ręcznie aż do uzyskania gładkiej, jednolitej kulki. Przykry ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 h.
  2. W międzyczasie, garnek żeliwny natłuszczamy masłem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240°C przez ok. 30 minut.
  3. Po tym czasie, wyjmujemy garnek i delikatnie wkładamy do niego kulkę z ciasta chlebowego. Garnek z ciastem chlebowym wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 220°C pod przykryciem przez ok 30 minut. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut.
  4. Po wyciągnięciu z piekarnika gorący chleb od razu wyjmujemy z garnka żeliwnego. Po wystudzeniu, chleb jest gotowy do spożycia.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty