Podudzia z kurczaka pieczone z ziemniakami

Podudzia z kurczaka pieczone z ziemniakami

Podudzia z kurczaka pieczone z ziemniakami

Czas:
60 minut

Porcje
4 - 6

Składniki

  • 4 - 6 podudzi z kurczaka
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki o średniej grubości. Cebulę także pokrój w kostkę.
  2. W garnku żeliwnym rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i smaż przez około 5 minut, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę.
  3. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj ziemniaki i wymieszaj, aż zostaną pokryte oliwą i cebulą. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
  4. Na patelni przesmaż podudzia z kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Po wstępnym podsmażeniu, przełóż je do garnka żeliwnego i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Do garnka wlej bulion drobiowy, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz całość przez około 45 minut.
  6. Po tym czasie, wyjmij garnek z piekarnika, odstaw na 5 minut, aby mięso się przestygło. Podawaj z ziemniakami i sosem, który powstał na dnie garnka.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty