Grillowany stek wołowy

Grillowany stek wołowy

Grillowany stek wołowy

Czas:
2.5 h

Porcje
4

Składniki

  • 4 steki (po ok. 250 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Steki umyj i osusz. Czosnek obierz i rozdrobnij w wyciskaczu do czosnku. Umyj gałązki ziół, wytrzyj je do sucha i posiekaj.
  2. Steki dopraw pieprzem i posmaruj oliwą z oliwek. Umieść je w dwóch torebkach Zwilling Fresh & Save z posiekanymi ziołami, czosnkiem i pozostałą oliwą z oliwek. Zamknij torebki za pomocą pompy próżniowej z serii Zwilling Fresh & Save.
  3. Steki gotuj metodą sous-vide we wstępnie ogrzanej wodzie w temperaturze 54°C przez ok. 2 godziny.
  4. Pod koniec gotowania, wyjmij mięso z torebek i grilluj je na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  5. Przykryj steki i odstaw je na około 5 minut. Następnie, dopraw steki solą do smaku tuż przed podaniem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty