Kaczka sous-vide

Kaczka sous-vide

Kaczka sous-vide

Kaczka sous-vide w pomarańczach to idealny przykład na wykorzystanie worków próżniowych FRESH & SAVE.

Składniki (4 porcje)

  • 2 filety z piersi kaczki (ok. 400 g każdy)
  • 1 nietraktowana pomarańcza
  • 8 gałązek tymianku
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 jagód jałowca
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau)
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • sól pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/6

Piersi kaczki umyć, osuszyć i przeciąć ostrym nożem po stronie skóry. Umyj pomarańczę, wysusz i pokrój w plasterki. Umyj tymianek i wytrząśnij do sucha.

  • Krok 2/6

Umieść filety z piersi kaczki razem z plastrami pomarańczy, tymiankiem, ziarnami pieprzu i owocami jałowca w worku próżniowym FRESH & SAVE M i zamknij go próżniowo. Po zakończeniu procesu zgrzewania naciśnij przycisk na worku.

  • Krok 3/6

Włóż worek do kąpieli wodnej o temperaturze 58 °C i gotowuj sous-vide przez ok. 120 minut. Upewnij się, że worek jest zalany wystarczającą ilością wody.

  • Krok 4/6

Na krótko przed końcem gotowania szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondelku roztop masło i zeszklij szalotkę. Zdeglasuj likierem pomarańczowym i zalej sokiem pomarańczowym. Doprowadź wszystko do wrzenia i zredukuj sos do pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Krok 5/6

Wyjmij piersi z kaczki z torebki i osusz mięso. Na rozgrzanej patelni obsmaż piersi kaczki najpierw po stronie skóry, a następnie obróć i zakończ obsmażanie do pożądanego zarumienienia.

  • Krok 6/6

Pokrój pierś w poprzek i podawaj z sosem

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy
  • Pierś kaczki można dzień wcześniej zamknąć próżniowo w torebce i marynować do czasu ugotowania.
  • Dzięki systemowi próżniowemu FRESH & SAVE możesz bezpiecznie przechowywać resztki posiłku