Marchewki sous-vide

Marchewki sous-vide

Marchewki sous-vide

Marchewki z nutą wanilii, przygotowane metodą sous-vide. Pyszne warzywa w wyjątkowej formie.

Składniki (4 porcje)

  • 800 g marchewki
  • 2 ziarenka wanilii
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • cukier

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Wyczyść, obierz marchewki i pokrój je na plastry o grubości 0,5 cm. Przetnij laskę wanilii wzdłuż i wyjmij miąższ grzbietem noża.

  • Krok 2/4

Do worka próżniowego FRESH & SAVE o rozmiarze M włóż marchewki, wanilię, masło, sól i cukier. Zapnij worek i zamknij próżniowo. Po zakończeniu procesu zgrzewania naciśnij przycisk.

  • Krok 3/4

Włóż torebkę do kąpieli wodnej o temperaturze 85 °C i gotowuj marchewki sous-vide przez ok. 80 minut. Upewnij się, że worek jest zalany wystarczającą ilością wody.

  • Krok 4/4

Wyjmij marchewki i podgrzej je w garnku po przetarciu. Ponownie dopraw.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy
  • Marchewki można przygotować wcześniej. Woreczek zamknij próżniowo lub przechowuj w lodówce po gotowaniu metodą sous-vide. Marchewki możesz podgrzać w dniu podania.
  • Dzięki systemowi próżniowemu FRESH & SAVE resztki potraw można bezpiecznie przechowywać przez dłuższy czas, zachowując przy tym świeżość jedzenia.