Garnek do mleka Zwilling Pico z powłoką Duraslide Ultra
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Króliczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Króliczek wielkanocny z ciasta drożdżowego
Czas:
30 minut
Porcje
4
Składniki
- 30 g masła
- 100 ml mleka
- 250 g mąki
- ½ paczki suchych drożdży
- 40 g cukru trzcinowego
- Szczypta soli
- Skórka z cytryny
- 1 jajko (rozmiar M)
- Cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
- Masło rozpuszczamy w małym garnku, dodajemy 75 ml mleka i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie ciepłe. Mąkę, suche drożdże, cukier trzcinowy, sól i skórkę z cytryny mieszamy w misce. Oddzielamy żółtko od białka jajka. Białko wlewamy do miski z mąką, dodajemy przygotowaną mieszankę masła i mleka i dokładnie mieszamy. Zagniatamy ciasto przez 10 minut, a następnie odstawiamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na około 60 minut.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C (góra i dół) i przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Z jednej małej porcji formujemy kulkę, a z reszty formujemy rolkę o długości około 35 cm. Owijamy nią kulę, przesuwamy rolkę na dół, a następnie z powrotem na górę, przygniatając wystające "uszy" lekko do spodu. Układamy z odstępem na przygotowanej blasze.
- Pozostałe mleko mieszamy z żółtkiem i smarujemy jajkiem wierzch kulek, a następnie posypujemy cukrem na kształt "ogonków". Pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy
Powiązane produkty
Garnek do mleka Zwilling Pico
Prostokątna blacha do piekarnika Ballarini Patisserie