Nóż do obierania warzyw Zwilling Twin Grip
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Jak wyciąć dynię na Halloween? Praktyczny poradnik krok po kroku!
Halloween nieodłącznie kojarzy się z pomarańczową dynią uśmiechającą się złowieszczo. Wycinanie dyni wywodzi się z Irlandii. Do dyni po wydrążeniu i wycięciu wkładano świeczkę lub latarenkę, która symbolizowała dusze zmarłych. Dziś dynia halloweenowa jest przede wszystkim atrakcyjną, jesienną ozdobą, która coraz chętniej gości w naszych domach. Podpowiadamy, jak wyciąć w niej klasyczny, straszny wzór!
Odpowiednia dynia i dobry, ostry nóż
Do stworzenia jesiennej ozdoby potrzebna jest duża, najlepiej ciemnopomarańczowa dynia zwyczajna. Dynia zwyczajna (zwana również jadalną) jest idealna ze względu na miękką skórę, w której łatwo stworzysz halloweenowy wzór. Dynię najpierw myjemy i osuszamy. Następnie, przygotowujemy ostry nóż, którym będziemy wydrążać naszą dynię. Nóż nie może być za duży, dlatego świetnie sprawdzi się do tego np. zestaw 3 noży Zwilling Twin Grip, który składa się z noża do obierania, noża do warzyw oraz z noża do szpikowania i garnirowania. Dzięki różnym długościom łatwiej wytniesz różne fragmenty dyni. Warto przygotować również szablon śmiesznej lub strasznej buzi, który bez problemu znajdziemy do pobrania w Internecie. Taki szablon można również stworzyć samemu – wystarczy kartka papieru i długopis lub mazak i odrobina fantazji!
Wycinanie dyni krok po kroku
Krok 1:
Dynię ustawiamy ogonkiem do góry. Na jej powierzchni szkicujemy wzór lub kopiujemy go z szablonu. Ostrym nożem odcinanym najpierw górną część. Wycinamy ją delikatnie pod kątem tak, żeby powstała w ten sposób pokrywka nie wpadała później do środka dyni. Otwór powinien być wielkości naszej pieści, tak by swobodnie móc usunąć ze środka miąższ i pestki.
Krok 2:
Wyjmujemy miąższ i pestki ze środka. Najlepiej użyć do tego długiej, płaskiej łyżki. Po dokładnym oczyszczeniu wnętrza dyni przystępujemy do wycinania wzoru strasznej twarzy.
Krok 3:
Wzory wycinamy za pomocą ostrego noża. Warto zacząć od małych elementów np. oczu a dopiero na końcu przejść do wycięcia większych fragmentów.
Krok 4:
Gdy wzór jest już wydrążony, do środka dyni wkładamy świeczkę, przykrywamy dyniową pokrywką i nasza halloweenowa ozdoba jest już gotowa!