Jak gotować w szybkowarze? Praktyczny przewodnik

Jak gotować w szybkowarze? Praktyczny przewodnik

Czy wiesz, że gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przygotowania dania aż o 70%? Na dodatek możesz przyrządzić w nim nie tylko zupy, ale także mięso, ryby, czy chrupiące warzywa! Poznaj jego wszystkie zalety!

Prosty w działaniu

Zasada działania szybkowaru jest prosta – szczelne zamknięcie pozwala na wytworzenie w środku pary pod ciśnieniem, dzięki czemu można gotować potrawy w wysokich temperaturach. Oznacza to, że nie potrzeba dużo energii a czas gotowania jest skrócony (w porównaniu ze standardowym gotowaniem), przy jednoczesnym zachowaniu składników odżywczych oraz pysznego smaku. Ważne jest by pamiętać o odpowiednim poziomie wody wewnątrz szybkowaru – znajdujące się w nim produkty powinny być całe zanurzone w wodzie.

W trakcie gotowania, para gromadząca się wewnątrz szybkowaru wydostaje się na zewnątrz za pośrednictwem zaworu bezpieczeństwa, zamontowanego na pokrywie urządzenia. Warto wybrać szybkowar, który posiada technikę zaworową umożliwiającą wybór pomiędzy dwoma poziomami ciśnienia – do gotowania delikatnych potraw lub szczególnie szybkiego przygotowania np. mięs. Taką funkcję posiada Szybkowar Zwilling ECOQUICK II, który dodatkowo zapobiega otwarciu się naczynia, kiedy wypełnione jest wysokim ciśnieniem wody.

Po zakończonym gotowaniu warto chwilę odczekać z podnoszeniem pokrywy, by drastycznie nie zmniejszyć ciśnienia wewnątrz urządzenia. Bezpiecznie jest poczekać, aż zawór na pokrywie wyrówna jego wartość. Dopiero wtedy należy powoli zdjąć pokrywkę.

Wszechstronne zastosowanie

Jedną z wielu zalet szybkowaru jest możliwość przygotowania bardzo różnorodnych dań. Istnieje błędne przekonanie, że szybkowar nadaje się jedynie do przyrządzenie zupy. Nic bardziej mylnego! Ugotujesz w nim zarówno przepyszne mięso, rybę, ziemniaki, buraki, ryż, makaron, kaszę. Każde z tych dań przygotowane w szybkowarze będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe!

Poniżej prezentujemy czas gotowania na parze przykładowych potraw:

  • Gulasz wieprzowy - 15-20 min
  • Pieczeń wieprzowa - 25-30 min
  • Pieczeń cielęca - 15-20 min
  • Gulasz wołowy - 15-20 min
  • Pieczeń z polędwicy wołowej - 20-25 min
  • Pierś z kurczaka - 10-15 min
  • Pierś z indyka - 20-25 min
  • Parowany Łosoś - 5-6 min
  • Zupa jarzynowa - 4-6 min
  • Rosół - 35-40 min
  • Kalafior lub brokuł gotowany na parze – 5–7 min
  • Marchewka - 4-6 min
  • Ziemniaki z wody - 8-10 min
  • Buraki - 15-25 min

Wybierając szybkowar warto zwrócić uwagę na jego dodatkowe parametry takie jak: wkomponowana skala wewnątrz garnka, która ułatwi dokładne odmierzenie składników, dostosowanie do wszystkich rodzajów kuchenek ( w tym również indukcyjnych), czy bezpieczny uchwyt, który pozwala na bezproblemowe korzystanie z szybkowaru.

Powiązane posty