Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Dwa przepisy na mazurki, który wybierzesz?
Święta, święta tuż za rogiem. Czy już masz przepis na mazurek? Jeżeli nadal nie, to sprawdź co proponuje autorka bloga kulinarnego 'Jadlonomia'. Oto przed Tobą dwa przepisy na wegańskie mazurki - jeden o smaku różanym, drugi kokosowo-waniliowym. Który będzie Twoim faworytem i zagości na Twoim świątecznym stole?
Kruchy spód na mazurek
Składniki
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki zimnego oleju kokosowego
- ¼ – ⅓ szklanki lodowatej wody
- ¼ szklanki cukru
- szczypta soli
Instrukcja
- Wszystkie składniki włożyć do małego pojemniczka blendera lub posiekać przy pomocy noża. Następnie zagnieść w kulę, owinąć folią i odłożyć przynajmniej na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto podzielić na pół, a każdą połówkę rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienkie, prostokątne placki.
- Tak przygotowane spody włożyć do blach do pieczenia, nakłuć na całej powierzchni widelcem, a następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 18 – 20 minut. Na koniec wyjąć na blat, schłodzić i udekorować.
Mazurek kokosowy z malinami
Składniki
- 1 duża puszka mleka kokosowego / 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ⅓ szklanki mleka roślinnego + 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- oraz kilka łyżek dżemu malinowego i płatki migdałowe
Instrukcja
- W małym rondelku podgrzać mleko kokosowe, cukier, wanilię i kardamon. W międzyczasie w niedużej szklance połączyć mąkę ziemniaczaną z mlekiem.
- Kiedy mleko kokosowe zacznie bulgotać, zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko z mąką ziemniaczaną, nieustannie mieszając wszystko trzepaczką. Po chwili odstawić z powrotem na ogień, wciąż mieszając i gotować do czasu, aż budyń odpowiednio zgęstnieje, na koniec przestudzić.
- Na spód mazurka wylać przestudzony budyń kokosowy. Nałożyć kilka kropek dżemu malinowego i przy pomocy patyczka rozprowadzić dżem po powierzchni, na sam koniec posypać płatkami migdałowymi – jeśli zostanie wam trochę kokosowego budyniu to po prostu zjedzcie go na śniadanie.
Mazurek daktylowy z wodą różaną
Składniki
- 200 g daktyli
- 2 łyżki wody różanej
- 2 – 3 łyżki wody
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki tahiny
- 1 – 2 łyżki mleka
- 1 łyżka syropu klonowego
- oraz cynamon, szczypta soli i garść pistacji
Instrukcja
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie w szklance wymieszać tahinę z mlekiem i syropem klonowym.
- Następnie daktyle odsączyć i przy pomocy blendera zblendować na gęsty krem z wodą różaną, kardamonem i kilkoma łyżkami wody.
- Na spodzie mazurka rozsmarować krem daktylowy, polać sosem tahini, a na koniec oprószyć cynamonem, solą morską i pistacjami.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia
Autor: Marta Dymka