Wielkanocny wianuszek z ciasta drożdżowego

Wielkanocny wianuszek z ciasta drożdżowego

Wielkanocny wianuszek z ciasta drożdżowego

Czas:
2,5h

Porcje
2

Składniki

  • 300g mąki orkiszowej, typ 630
  • 120 ml mleka
  • 55g miękkiego masła
  • ½ paczki suchych drożdży
  • 20g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (rozmiar M)

Nadzienie

  • 300g twarożku
  • 50g kwaśnej śmietany
  • 50g startego sera
  • 1/2 pęczka szczypiorku, pietruszki i koperku
  • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 jajko i 1 łyżka mleka, do posmarowania na wierzch

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta drożdżowego: Ciepłe mleko przelej do dużej miski, rozpuść w nim drożdże, wymieszaj z brązowym cukrem i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
  2. Następnie dodaj jajko, miękkie masło, mąkę orkiszową i sól do miski z drożdżami i cukrem, a następnie wyrabiaj ciasto za pomocą miksera przez 5-10 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  3. Przykryj ciasto i pozostaw je na około 60-90 minut w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotuj składniki na nadzienie, wymieszaj je i odłóż na razie na bok.
  4. Przygotowanie wianuszka: Podziel ciasto na pół. Weź pierwszą część i rozwałkuj je cienko, posmaruj połową nadzienia i zwiń od dłuższej strony.
  5. Następnie przetnij rolkę na pół wzdłuż i połącz powstałe dwa paski, skręcając je razem w kształt koła i delikatnie łącząc ze sobą dwa końce.
  6. Postępuj tak samo z drugą częścią ciasta. Następnie przykryj oba wianki i pozostaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
  7. W osobnej misce utrzyj jajko z mlekiem i posmaruj nim wianki. Piecz je w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 25-30 min aż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty