Dzbanuszek do mleka Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Wielkanocny wianuszek z ciasta drożdżowego
Wielkanocny wianuszek z ciasta drożdżowego
Czas:
2,5h
Porcje
2
Składniki
- 300g mąki orkiszowej, typ 630
- 120 ml mleka
- 55g miękkiego masła
- ½ paczki suchych drożdży
- 20g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko (rozmiar M)
Nadzienie
- 300g twarożku
- 50g kwaśnej śmietany
- 50g startego sera
- 1/2 pęczka szczypiorku, pietruszki i koperku
- 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w cienkie paseczki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 jajko i 1 łyżka mleka, do posmarowania na wierzch
Przygotowanie
- Przygotowanie ciasta drożdżowego: Ciepłe mleko przelej do dużej miski, rozpuść w nim drożdże, wymieszaj z brązowym cukrem i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
- Następnie dodaj jajko, miękkie masło, mąkę orkiszową i sól do miski z drożdżami i cukrem, a następnie wyrabiaj ciasto za pomocą miksera przez 5-10 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
- Przykryj ciasto i pozostaw je na około 60-90 minut w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotuj składniki na nadzienie, wymieszaj je i odłóż na razie na bok.
- Przygotowanie wianuszka: Podziel ciasto na pół. Weź pierwszą część i rozwałkuj je cienko, posmaruj połową nadzienia i zwiń od dłuższej strony.
- Następnie przetnij rolkę na pół wzdłuż i połącz powstałe dwa paski, skręcając je razem w kształt koła i delikatnie łącząc ze sobą dwa końce.
- Postępuj tak samo z drugą częścią ciasta. Następnie przykryj oba wianki i pozostaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
- W osobnej misce utrzyj jajko z mlekiem i posmaruj nim wianki. Piecz je w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 25-30 min aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy