1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w cienkie paseczki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól i świeżo mielony pieprz
1 jajko i 1 łyżka mleka, do posmarowania na wierzch
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta drożdżowego: Ciepłe mleko przelej do dużej miski, rozpuść w nim drożdże, wymieszaj z brązowym cukrem i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Następnie dodaj jajko, miękkie masło, mąkę orkiszową i sól do miski z drożdżami i cukrem, a następnie wyrabiaj ciasto za pomocą miksera przez 5-10 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Przykryj ciasto i pozostaw je na około 60-90 minut w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotuj składniki na nadzienie, wymieszaj je i odłóż na razie na bok.
Przygotowanie wianuszka: Podziel ciasto na pół. Weź pierwszą część i rozwałkuj je cienko, posmaruj połową nadzienia i zwiń od dłuższej strony.
Następnie przetnij rolkę na pół wzdłuż i połącz powstałe dwa paski, skręcając je razem w kształt koła i delikatnie łącząc ze sobą dwa końce.
Postępuj tak samo z drugą częścią ciasta. Następnie przykryj oba wianki i pozostaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
W osobnej misce utrzyj jajko z mlekiem i posmaruj nim wianki. Piecz je w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 25-30 min aż do uzyskania złotobrązowego koloru.