Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Odłóż w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodaj mieszankę mleka i drożdży, żółtko, masło o temperaturze pokojowej i startą skórkę z cytryny. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez ok. 5 minut aż do uzyskania gładkiej masy. Najpierw lekko podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Teraz wymieszaj razem mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodaj mieszankę mleka i drożdży, żółtko, masło o temperaturze pokojowej i skórkę z cytryny. Ugniataj za pomocą haka do ciasta ręcznego miksera lub robota kuchennego przez około 5 minut, aby uzyskać gładkie ciasto.
Ciasto wyjmij z miski i rękami uformuj kulę. Przygotuj miskę ceramiczną z dwoma uchwytami Staub. Nasmaruj jej wnętrze odrobiną oleju, przełóż wyrobione ciasto do miski i przykryj miękką ściereczkę. Odłóż ciasto na ok. 2 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ponownie dobrze zagnieć ciasto na posypanej mąką stolnicy i podziel je na trzy równe części. Uformuj trzy nitki o długości ok. 35 cm. Pasma ciasta układaj na blasze do pieczenia i spleć w warkocz.
Przykryj i odstaw warkocz na kolejną godzinę, posmaruj mieszanką jajeczno-mleczną i posyp cukrem pudrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C góra/dół przez ok. 30 minut.