Miska z dwoma uchwytami Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Warkocz wielkanocny z ciasta drożdżowego
Warkocz wielkanocny z ciasta drożdżowego
Czas:
3 h 45 min
Porcje
4
Składniki
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 4 g soli
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 80 g masła
- 1 cytryna
- kryształowy cukier
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Odłóż w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodaj mieszankę mleka i drożdży, żółtko, masło o temperaturze pokojowej i startą skórkę z cytryny. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez ok. 5 minut aż do uzyskania gładkiej masy. Najpierw lekko podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Teraz wymieszaj razem mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy.
- Następnie dodaj mieszankę mleka i drożdży, żółtko, masło o temperaturze pokojowej i skórkę z cytryny. Ugniataj za pomocą haka do ciasta ręcznego miksera lub robota kuchennego przez około 5 minut, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Ciasto wyjmij z miski i rękami uformuj kulę. Przygotuj miskę ceramiczną z dwoma uchwytami Staub. Nasmaruj jej wnętrze odrobiną oleju, przełóż wyrobione ciasto do miski i przykryj miękką ściereczkę. Odłóż ciasto na ok. 2 h do wyrośnięcia.
- Po tym czasie, ponownie dobrze zagnieć ciasto na posypanej mąką stolnicy i podziel je na trzy równe części. Uformuj trzy nitki o długości ok. 35 cm. Pasma ciasta układaj na blasze do pieczenia i spleć w warkocz.
- Przykryj i odstaw warkocz na kolejną godzinę, posmaruj mieszanką jajeczno-mleczną i posyp cukrem pudrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C góra/dół przez ok. 30 minut.