Warkocz wielkanocny z ciasta drożdżowego

Warkocz wielkanocny z ciasta drożdżowego

Warkocz wielkanocny z ciasta drożdżowego

Czas:
3 h 45 min

Porcje
4

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 g soli
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 80 g masła
  • 1 cytryna
  • kryształowy cukier
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Odłóż w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodaj mieszankę mleka i drożdży, żółtko, masło o temperaturze pokojowej i startą skórkę z cytryny. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez ok. 5 minut aż do uzyskania gładkiej masy. Najpierw lekko podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Teraz wymieszaj razem mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy.
  3. Następnie dodaj mieszankę mleka i drożdży, żółtko, masło o temperaturze pokojowej i skórkę z cytryny. Ugniataj za pomocą haka do ciasta ręcznego miksera lub robota kuchennego przez około 5 minut, aby uzyskać gładkie ciasto.
  4. Ciasto wyjmij z miski i rękami uformuj kulę. Przygotuj miskę ceramiczną z dwoma uchwytami Staub. Nasmaruj jej wnętrze odrobiną oleju, przełóż wyrobione ciasto do miski i przykryj miękką ściereczkę. Odłóż ciasto na ok. 2 h do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie, ponownie dobrze zagnieć ciasto na posypanej mąką stolnicy i podziel je na trzy równe części. Uformuj trzy nitki o długości ok. 35 cm. Pasma ciasta układaj na blasze do pieczenia i spleć w warkocz.
  6. Przykryj i odstaw warkocz na kolejną godzinę, posmaruj mieszanką jajeczno-mleczną i posyp cukrem pudrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C góra/dół przez ok. 30 minut.

Powiązane posty