Wielkanocne lizaki w kształcie króliczka

Wielkanocne lizaki w kształcie króliczka

Wielkanocne lizaki w kształcie króliczka

Czas:
20 min.

Porcje
4-6

Składniki

  • 80 g białej czekolady
  • 120 g pianek marshmallow
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g ryżu preparowanego (lub płatków owsianych)
  • 300 g czekolady (lub polewy czekoladowej) w różnych kolorach (roztopionej)
  • 30 g kolorowej posypki do ciast
  • Olej roślinny

Dodatkowo

  • Wykrawacz do ciastek w kształcie królika (lub inny wielkanocny wzór)
  • Drewniane patyczki (np. do szaszłyków)

Przygotowanie

  1. Pianki marshmallow roztop w kąpieli wodnej z białą czekoladą. Dodaj ryż preparowany, cukier waniliowy i dobrze wymieszaj.
  2. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i rozsmaruj na niej przygotowaną masę ryżową. Ułóż papier do pieczenia również na wierzchu masy i równomiernie rozwałkuj ciasto.
  3. Wykrawacze wielkanocne posmaruj odrobiną oleju i wytnij nimi kształt z rozwałkowanego ciasta.
  4. Wbij patyczki do szaszłyków w wycięte kształty (Wskazówka: wcześniej zanurz patyczki w roztopionej czekoladzie, aby lepiej się „przykleiły się” do przekąski)
  5. Na koniec zanurz wielkanocne lizaki w roztopionej czekoladzie w różnych kolorach i udekoruj posypką według własnego uznania.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty