Warstwowy deser z ciasteczkami i sosem z marakui

Warstwowy deser z ciasteczkami i sosem z marakui

Warstwowy deser z ciasteczkami i sosem z marakui

Czas:
15 min

Porcje
4

Składniki

  • 150 g ciastek maślanych lub owsianych (3 do dekoracji)
  • 200 g bitej śmietany (lub zwykłej śmietany 30% do ubicia)
  • 1 limonka
  • 300 ml pełnego mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 100 ml maślanki
  • 250 g mascarpone
  • 12 marakui (100 ml soku)
  • 2 pomarańcze (200 ml soku)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Rozgnieć ciasteczka (np. w torebce z serii Zwilling Fresh & Save), a następnie przełóż je do czterech szklanek z serii Zwilling Sorrento. Zachowaj kilka ciastek do dekoracji.
  2. W małej misce wymieszaj waniliowy budyń w proszku z 6 łyżkami mleka. W rondelku zagotuj pozostałe mleko razem z laską wanilii. Następnie dodaj mieszankę białka i ponownie zagotuj mieszając. Przełóż budyń do miski i lekko ostudź.
  3. Wymieszaj syrop z agawy, maślankę i mascarpone z budyniem waniliowym, aby uzyskać gładki krem. Odstaw na bok.
  4. Przekrój marakuje na pół, wydrąż miąższ łyżką i przetrzyj przez sito, aby uzyskać sok. Następnie wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Wymieszaj soki owocowe z brązowym cukrem i gotuj je chwilę na wolnym ogniu.
  5. W osobnej szklance wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną soku owocowego, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Zagotuj pozostały sok owocowy cały czas mieszając. Dodaj mąkę kukurydzianą i gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę.
  6. Na koniec ubij bitą śmietanę. Dodawaj warstwowo krem i sos z marakui do szklanek z ciasteczkami. Na koniec udekoruj swój deser bitą śmietaną, pozostałym ciasteczkami oraz zetrzyj trochę skórki z limonki na wierzch.
  7. Przechowuj w lodówce aż do momentu spożycia.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty