Zestaw dwóch misek deserowych Zwilling Sorrento
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Warstwowy deser z ciasteczkami i sosem z marakui
Warstwowy deser z ciasteczkami i sosem z marakui
Czas:
15 min
Porcje
4
Składniki
- 150 g ciastek maślanych lub owsianych (3 do dekoracji)
- 200 g bitej śmietany (lub zwykłej śmietany 30% do ubicia)
- 1 limonka
- 300 ml pełnego mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki syropu z agawy
- 100 ml maślanki
- 250 g mascarpone
- 12 marakui (100 ml soku)
- 2 pomarańcze (200 ml soku)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie
- Rozgnieć ciasteczka (np. w torebce z serii Zwilling Fresh & Save), a następnie przełóż je do czterech szklanek z serii Zwilling Sorrento. Zachowaj kilka ciastek do dekoracji.
- W małej misce wymieszaj waniliowy budyń w proszku z 6 łyżkami mleka. W rondelku zagotuj pozostałe mleko razem z laską wanilii. Następnie dodaj mieszankę białka i ponownie zagotuj mieszając. Przełóż budyń do miski i lekko ostudź.
- Wymieszaj syrop z agawy, maślankę i mascarpone z budyniem waniliowym, aby uzyskać gładki krem. Odstaw na bok.
- Przekrój marakuje na pół, wydrąż miąższ łyżką i przetrzyj przez sito, aby uzyskać sok. Następnie wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Wymieszaj soki owocowe z brązowym cukrem i gotuj je chwilę na wolnym ogniu.
- W osobnej szklance wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną soku owocowego, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Zagotuj pozostały sok owocowy cały czas mieszając. Dodaj mąkę kukurydzianą i gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę.
- Na koniec ubij bitą śmietanę. Dodawaj warstwowo krem i sos z marakui do szklanek z ciasteczkami. Na koniec udekoruj swój deser bitą śmietaną, pozostałym ciasteczkami oraz zetrzyj trochę skórki z limonki na wierzch.
- Przechowuj w lodówce aż do momentu spożycia.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy