Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

Czas:
20 min

Porcje
5

Składniki

  • 250 g cantuccini (włoskie ciasteczka migdałowe) lub innych ciasteczek
  • 500 g truskawek
  • 50 g cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 10 łyżek espresso
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g greckiego jogurtu (opcjonalnie: skyr, jogurt naturalny)
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii

Do dekoracji:

  • Kilka truskawek
  • Kilka ciasteczek cantuccini
  • Listki świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Cantuccini przełóż do torby próżniowej z serii Zwilling Fresh & Save i zgnieć je ciężkim przedmiotem (np. garnkiem). Połowę zgniecionych ciasteczek przełóż do 5 szklanek (200 ml) i do każdej dodaj 2 łyżki espresso.
  2. Połowę truskawek zmiksuj w Blenderze uniwersalnym z serii Zwilling Enfinigy z sokiem z cytryny i 50 g cukru. Pozostałe truskawki pokrój w kostkę.
  3. Jogurt wymieszaj z miąższem waniliowym, cukrem pudrem i serkiem mascarpone do uzyskania gładkiego kremu.
  4. Połowę przygotowanego kremu mascarpone rozdziel pomiędzy wcześniej przygotowane szklanki z ciasteczkami. Pokrojone truskawki wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami i ułóż je warstwowo w szklankach.
  5. Powtórz z pozostałymi składnikami i na koniec udekoruj truskawkami, cantuccini i listkami świeżej mięty.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty