Wegańskie ciastka czekoladowe

Wegańskie ciastka czekoladowe

Bardzo kruche, pyszne i lekko słodkie ciastka czekoladowe. Idealne jako słodka przekąska dla rodziny i przyjaciół :-)

Wegańskie ciastka czekoladowe

Wegańskie ciastka czekoladowe

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g miękkiej wegańskiej margaryny,
  • ok 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 5 łyżek kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • kilka kostek gorzkiej czekolady.

Instrukcja

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  2. Margarynę wyjmij wcześniej z lodówki, ale jej nie roztapiaj
  3. W tym czasie zagnieć ciasto, możesz to zrobić rękoma lub przy pomocy robota z końcówką do wyrabiania ciasta, ewentualnie w malakserze z nożami S (wtedy jednak trzeba będzie ręką wymieszać), nie używaj do tego wysokoobrotowego blendera!
  4. Możesz postąpić jak w przypadku ciasta kruchego, czyli pokroić składniki nożem a później je zagnieść ręką.
  5. Masa po wyrobieniu jest kleista i gęsta, ale nie dodawaj do niej więcej mąki!
  6. Lep z ciasta nieduże kulki, spłaszczaj je w dłoni i układaj na blaszce ('wyłożonej matą lub papierem do pieczenia) w dużych odstępach od siebie
  7. Ja zrobiłam duże i ułożyłam je blisko, dlatego moje ciastka mają śmieszne kształty bo zaczęły się ze sobą łączyć
  8. Nożem pokrój czekoladę w niedużą kostkę i ułóż je na ciastkach.
  9. Piecz je ok 15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach.

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska